China a dezvoltat un procuror-robot ce poate identifica critici ai regimului şi formula acuzaţii cu o acurateţe de 97%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Procuratura din Shanghai a dezvoltat un procuror-robot ce poate formula acuzaţii în cazul unor infracţiuni comune cu o acurateţe de peste 97%, susţin cercetătorii care l-au conceput şi testat.

Sistemul produce deja temeri că ar putea fi folosit ca armă de puterea comunistă, dar şi îngrijorări legate de asumarea responsabilităţii în caz de erori ale inteligenţei artificiale.

Maşinăria-procuror poate aprecia inclusiv opoziţia faţă de regimul Partidului Comunist (oficial, provocarea de tulburări publice) şi propune sentinţe pentru infracţiuni precum fraude bancare, şofat periculos, delicte cu jocuri de noroc, jaf, vătămare corporală şi obstrucţionarea îndatoririlor oficiale.

Dezvoltată şi testată de procuratura din Shanghai, una din cele mai solicitate din China, maşinăria poate formula o acuzaţie în baza unei descrieri verbale a cazului.

Instrumentul a fost prezentat într-un studiu publicat în Management Review journal şi coordonat de profesorul  Shi Yong : „sistemul poate înlocui până la un anumit punct procurorii în procesul decizional”. Acesta spune că sistemul le va permite procurorilor mai mult timp pentru rezolvarea cazurilor complexe.

Sistemul a fost „antrenat” pe baza a 17.000 de procese reale desfăşurate între 2015 şi 2020 şi are capacitatea de a identifica şi chiar propune sentinţe pentru opt dintre cele mai întâlnite infracţiuni din Shanghai.

Acestea includ „provocarea de tulburare”, termenul juridic pentru activităţi considerate ca fiind îndreptate împotriva regimului comunist.

Sistemul poate fi rulat pe un computer desktop obişnuit şi poate emite inculpări în baza a 1.000 de „caracteristici”extrase din descrierea verbală a cazului.

Maşinăria-procuror e prima din lume care ar fi folosită pentru a emite acuzaţii împotriva cuiva. Iar în curând ar putea fi actualizată şi capabilă să recunoască mai multe tipuri de infracţiuni, astfel încât să stabilească multiple capete de acuzare pentru un singur suspect.

Tribunalele din unele ţări utilizează deja sisteme de inteligenţă artificială pentru a gestiona un volum uriaş de dosare.Germania se bazează pe analiza imaginilor şi criminalistică digitală, în timp ce China are „Sistemul 206” de examinare a dovezilor şi apreciere a cât de periculos pentru societate este un inculpat şi condiţiile arestării. Totuşi acesta nu are niciun rol în procesul decizional şi nu propune sentinţe.

Un procuror din Guanghzhou şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noua tehnologie. „Acurateţea de 97% poate fi ridicată din punct de vedere tehnologic, dar va exista mereu un risc de eroare. Cine îşi va asuma apoi responsabilitatea? Procurorul, maşinăria sau creatorul algoritmului?”.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite