Adevărul Live: Comediantul Andrei Ciobanu, despre ecranizarea volumului „Suge-o, Ramona!“ şi continuarea lui, „Suge-o, Andrei!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Ciobanu a povestit la Adevărul Live despre „Suge-o Andrei!“, continuarea volumului „Suge-o, Ramona!“ FOTO Dorin Constanda
Andrei Ciobanu a povestit la Adevărul Live despre „Suge-o Andrei!“, continuarea volumului „Suge-o, Ramona!“ FOTO Dorin Constanda

„Suge-o, Ramona!“, bestseller-ul citit de peste un milion de oameni, cea mai comentată şi cea mai furată carte, continuă cu volumul doi. Andrei Ciobanu a venit la Adevărul Live pentru a vorbi despre ecranizarea primului volum, dar şi despre noutăţile aduse de „Suge-o, Andrei!“.

După succesul înregistrat cu prima sa carte, „Suge-o, Ramona!“, Andrei Ciobanu lansează volumul doi, „Suge-o, Andrei!“. Despre acest subiect am vorbit la Adevărul Live. 

De asemenea, Andrei Ciobanu a povestit despre ecranizarea primului volum şi colaborarea cu Cristina Iacob, regizorul celui mai bine vândut film românesc în anul 2014, „Selfie“.

Pornită de la o simplă postare pe Facebook a comediantului Andrei Ciobanu, „Suge-o, Ramona!“ a devenit instant un viral, ajungând să strângă peste un milion de cititori.

Scurtă prezentare a noului volum al lui Andrei Ciobanu, „Suge-o, Andrei!“:

Singurul mod în care poţi afla dacă ai reuşit să uiţi cu adevărat o persoană pe care cândva o iubeai cu toată puterea ta este să te întâlneşti cu ea, s-o priveşti în ochi şi să nu-ţi doreşti s-o iei în braţe. Abia dacă reuşeşti lucrul ăsta poţi să spui că eşti pregătit să treci mai departe

Mulţi dintre noi, dacă nu toţi, am avut o poveste de iubire care ne-a dat lumea peste cap şi ne-a făcut sufletul să zburde de fericire ori să urle de durere.

O persoană care ne-a bântuit gândurile ani întregi şi pe care cu greu am reuşit să o scoatem din suflet. O persoană pe care am căutat-o în fiecare relaţie nouă şi care ne-a lăsat cicatrici invizibile, dar adânci.

Încercând s-o uite pe Anemona, Andrei are tot felul de aventuri, unele amuzante, altele neobişnuite. Dar în realitate, el nu caută pe altcineva. Căutarea lui este o căutare de sine. Şi de fiecare dată se găseşte în altă persoană, în mod diferit.

O carte care o să te facă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te gândeşti la propria relaţie sau, pur şi simplu, să te miri ce mare-i grădina Domnului! 

Cele mai importante declaraţii 

Explicaţia titlului 

„Adevărul“: De unde a porinit ideea cărţii „Suge-o, Ramona!“?

Andrei Ciobanu: N-a fost vorba să scriu o carte. Am scris o postare pe Facebook, care a devenit super-virală. După care am mai scris şi alte postări. Aşa m-am gândit să le pun toate pe un site ca lumea să înţeleagă povestea de ansamblu. Acolo era povestea Ramonei! De unde a venit ideea titlului? La fiecare poveste am la sfârşit acel „P.S.“, „Suge-o Ramona“. Acum mi-am dat seama că e un marketing bun, dar nu am făcut-o conştient.

Fiind comediant am scris şi chestii interesante, dar nu bancuri. Povesteam la un moment dat despre această fată, Ramona, pe care o plăceam în clasa a VII-a. Eram la o casă la ţară şi am vrut să o impresionez. Am dansat cu ea şi trebuia să mă duc la baie. În baie, a fost cineva înaintea mea care a făcut ceva acolo. Mi-am dat seama ca Ramona ar fi crezut că eu aş fi făcut acel ceva, mi-ar fi fost ruşine să creadă asta. Aşa că nu am lăsat-o în baie. Aşa am scris povestea asta pe Facebook. A intervenit şi Ramona şi mi-a zis să tot povestesc, aşa că am continuat.

Ce au zis Ramona şi Anemona când au citit poveştile?

Toate fetele din carte există, dar nu au aceleaşi nume ca în poveşti. Nu credeam că or să aibă impactul ăsta. Nu am vrut să îi fac probleme nimănui. Ramona nu seamănă cu numele real al fetei, nu e o fată cu care am avut treabă, de-aia am ales un nume care să nu ducă cu gândul la cineva anume. Nimeni nu s-a supărat după ce am scris. Ramona adevărată a intervenit şi mi-a zis că îi place ce scriam. Dar când a venit vorba de o carte ea a crezut că eu am făcut foarte mulţi bani. Nu am făcut mulţi bani, să ştii! 

image

FOTO Arhivă 

Un milion de cititori au citit poveştile din „Suge-o, Ramona“.

N-am vândut un milion de exemplare, să se înţeleagă asta! Au fost un milion de cititori! Pe site au fost un milion de oameni, nu un milion de afişări. Adică un milion de useri. Dar nu ştiu dacă au citit doar o pagină sau zece. Mi-ar fi plăcut ca oamenii să nu ia titlul ca fiind ad litteram. Adică nu e o invitaţie... la dans! (Zâmbeşte) Sunt oameni care se consideră sideraţi de titlu. Bunicul meu a aflat de la chioşcul de ziare că nepotul lui a scris o carte. „Dar ce carte e asta?“, „O carte!“ Nu l-am lăsat să o citească! Dar n-am avut o problemă cu nimeni, ci doar cu cei care au comentat pe baza titlului. M-a surprins faptul că această carte e una dintre cele mai furate. Deşi 80% e la liber pe internet. 

Cum face faţă criticilor 

Limbajul e destul de „deocheat“, ai primit critici din acest motiv? 

suge-o andrei

Am primit critici nu doar pe limbaj, dar şi pe cum arată foaia! „Suge-o, Ramona!“ a prins pentru că e o poveste sinceră, oamenii o asociază cu un show de stand-up. E o chestie în care te regăseşti uşor. Mulţi au avut o dragoste neîmplinită în liceu, de exemplu. Astfel rezonează oamenii decât la scrierile clasice ale literaturii. Nu încerc să îţi schimb lumea, nu deţin adevărul suprem! Nu! Unii mă acuzau de chestii pe care nu le făceam. Nu trebuie luată în serios. E o carte de caterincă.

Există şi întâmplări de ficţiune în carte?

Există ficţiune în carte. A trebuit să leg evenimente între ele într-un mod. Poate între evenimente au trecut şase luni, dar nu puteam să le leg cu pauză. Unele lucruri nu sunt adevărate, în „Suge-o, Ramona!“. Proporţia e de 75% adevărat şi 25% ficţiune. În „Suge-o, Andrei!“ totul este real.

Munca în calitate de co-scenarist, alături de Cristina Iacob

Bestseller-ul online „Suge-o, Ramona!“ va fi ecranizat. Cum a venit propunerea de a-ţi fi adaptată cartea pentru marile ecrane?

„Suge-o Ramona“ va fi ecranizată. Eram la dentist când Cristina Iacob m-a sunat. Am mai primit până la ea oferte de ecranizare. Dar eu voiam ca ea să o ecranizeze pentru că face totul pe comercial. M-am gândit la ea înainte să o ştiu şi înainte să mă sune. Şapte secunde a durat discuţia noastră. Eu voiam ca ea să facă ecranizarea şi totul a durat puţin pentru că am fost de acord.

S-au terminat castingurile? Eşti mulţumit de distribuţie?

În mare ştim cine va fi în rolurile principale, le-am ales pe Ramona şi pe Anemona. Dar actorii nu ştiu încă. Au fost 500 de oameni la casting. Mi se pare interesant că o să fiu co-scenarist, Cristina a insistat. Mi-a zis că nimeni nu poate să scrie povestea mea mai bine decât eu, deşi nu mai scrisesem scenarii. Cu Alex Coteţ am scris scenariul. Încă mai lucrăm la el, dar o să fie foarte amuzant. O să fie o comedie. Avem o surpriză şi pentru scenele de sex. Dacă va ieşi din actorie ce e scris pe scenariu o să fie foarte amuzant! E făcut în stilul comediilor americane. Cu siguranţă se vor face comparaţii cu primele două filme „Selfie“ regizate de Cristina. Dar ne dorim să fie şi mai bine de-atât.

Cât de complicat a fost să îi faci pe cei din jur să înţeleagă titlul? 

image

Pentru mama a fost un pic complicat să îi zic ce fac eu. A fost complicat pentru ea să înţeleagă titlul, dar a citit ambele cărţi. E fericită când vede că tot ce sciu e citit! Nu m-au întrebat ce e cu titlul, cel puţin aşa a fost în cazul bunicilor, care sunt destul de deschişi la minte. Ei ştiu că nu vor înţelege chiar dacă le-aş explica, dar au încredere în ce fac. 

Ţine cont de critici 

Cum faci faţă feedback-ului negativ?

Sunt sadomasochist din punctul ăsta de vedere şi citesc toate comentariile negative. Pe mine mă interesează ce crede omul care a dat un ban pe carte sau pe spectacolul meu. Vreau să îmbunătăţesc ce ofer. La „Suge-o, Ramona!“ am citit toate recenziile ca să îmbunătăţesc ce crede lumea că e greşit şi să mă ridic la nivelul aşteptărilor în volumul doi. Dar nu mi-a plăcut când am fost judecat pe nedrept, doar pe baza titlului, fără ca cel care mă judecă să fi citit cartea. Nu vreau să trăiesc într-un univers în care doar eu am dreptate, aşa că ţin cont de părerea celuilalt.

Ai avut o direcţie pentru al doilea volum?

La a doua carte ştiam deja ce voi scrie. La prima carte nu ştiam ce scriam şi cum scriam. Acum văd greşeli în prima carte, dacă stau să mă uit atent. Scriam postări pe Facebook care s-au unit. Citind tot feedback-ul, la a doua carte am ştiut să marşez pe ceea ce a fost bun şi plăcut. Ştiam deja ce aşteptări au oamenii, la fel şi cu personaje, ce fel de personaje vor să vadă. Volumul doi mi se pare mult mai carte, dacă pot să spun aşa. Cei care au citit-o mi-au sesizat diferenţa asta.

În cât timp ai scris cele două volume?

N-am vrut să scriu niciunul dintre volume. Volumul unu se termină în coadă de peşte, când eu aveam 24 de ani. Iar acum am 27 de ani. Am primit mii de mesaje de la oameni care mi-au zis că trebuie să scriu volumul al doilea. N-am vrut să o fac, doar ca să o fac. Am cerut timp ca să pot acumula întâmplări şi aşa s-au adunat doi ani. La primul volum tot doi an am stat, dar acolo scriam doar pe Facebook. Mi se pare mai bine să scriu o întâmplare la ceva timp după ce s-a petrecut, nu pe moment, ca să se aşeze lucrurile.

FOTO Dorin Constanda 

Andrei Ciobanu la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda

Se poate spune că Andrei din volum doi e un Casanova modern?

Volumul doi nu e despre un Casanova modern. Iar în primul volum sunt doar şapte femei în şapte ani de poveste. Pe mine m-a învăţat multe chestii despre relaţii acel personaj Anemona. Am o gândire feminină de multe ori, pentru că am fost crescut de mama. Sunt mai profeminin chiar şi la stand-up.

Ce aşteptări ai de la volumul al doilea?

Nu ştiu la ce să mă aştept de la al doilea volum. Poate jumătate dintre cei care au luat primul volum nu au fost impresionaţi şi nu o să mai cumpere volumul doi. Volumul unu e, clar, favoritul meu. Dar, acum, calitativ, a doua carte e mai bună. Deşi nu vreau să fac comparaţii. Sunt poveşti diferite. Perspectivele sunt diferite în cărţi. Andrei din volumul unu are 17 ani, iar în cartea a doua are 25 de ani. Atunci stătea la bere şi mânca seminţe, iar acum nu mai are timp de nimic, e şi la radio şi mai şi scrie. 

„Aş fi fost un politician slab, nu pot să mint“ 

Ai făcut facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, trebuia să fii politician. De ce ţi-ai schimbat priorităţile?

Politicianul Andrei Ciobanu ar fi fost foarte slab! Mi-e greu să mint şi să te privesc în ochi! Nu pot să fac asta, dacă e ceva în care nu cred. Şi la stand-up mint uneori, dar acolo situaţa e una de încredere, e bazată pe umor. Spun minciuni de dragul comediei. Nu am făcut politică pentru că îmi plăceau dezbaterile. Nu am intrat în niciun partid pe vremea facultăţii, pentru că acolo e mult bullshit! 

Trilogia, dorinţa lui Andrei Ciobanu 

O să citim şi un volum trei?

M-am gândit la volumul trei, dar nu sunt sigur dacă îl scriu. Mi-ar plăcea să fie trilogie, sună frumos acest număr 3, dar, din nou, doar dacă voi avea ce povesti. Nu îl scriu doar ca să îl scriu. Nici nu vreau să ajung ca serialul ăla care ţi-a plăcut foarte mult şi acum e la sezonul 9 şi poveştile se lungesc. Nu o să existe „Suge-o, Ramona volumul 22“!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite