UPDATE Ministerul Educaţiei a început publicarea tezelor de doctorat

UPDATE Ministerul Educaţiei a început publicarea tezelor de doctorat

Ministerul Educaţiei începe publicarea tezelor de doctorat FOTO news.ro

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEN) a publicat miercuri începând cu ora 14.30, o parte din tezele de doctorat, aşa cum îşi luase angajamentul în luna februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Ministerul Educaţiei a început miercuri la ora 14:00 să publice tezele de doctorat. Momentan, 1.320 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise de Monica Anisie în urmă cu 3 săptămâni.  

Platforma cuprinde momentan tezele publicate din iunie 2016 până în prezent.
 
Fiecare universitate care are şcoală doctorală are contul ei pe această platformă. 
 
Circa 1.400 de teze pe care universităţile le-au încărcat pe o platformă specială vor fi miercuri date publicităţii, a precizat purtătorul de cuvânt al MEN, Cristian Tănase.
 
Platforma va fi publică pe portalul Registrului Educaţional Integrat, administrat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). 
 
„Legea Educaţiei este clară. Lucrările de doctorat sunt documente publice, fapt ştiut şi de doctoranzi atunci când îşi încep studiile. Este şi normal, în condiţiile în care există consecinţe juridice şi financiare ale acordării acestui titlu, şi mă refer la creşterea de 15% a salariului. Nu poţi să spui că nu vorbim de un document public. Altfel, logica este destul de evidentă – dacă vrei să creşti încrederea într-un domeniu, creşti gradul de transparenţă. Astfel de excepţii reprezintă un minus”, susţinea recent Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi fost ministru al Educaţiei.  
 
Publicarea tezelor de doctorat are în primul rând scop preventiv, de descurajare a fraudării lucrărilor ştiinţifice care în unele universităţi e mai degrabă regula decât excepţia. Există cadru legal pentru punerea în practică a art. 168, alin. 9, care zice că „Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei...”, iar punerea lui în aplicare sper să fie doar o chestiune de timp”, preciza recent jurnalista Emilia Şercan, care, în ultimii ani a demonstrat că numeroase teze de doctorat ale unor politicieni, magistraţi, miniştri şi oameni din Poliţie au fost plagiate. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: