Toţi preşcolarii şi elevii vor primi masă caldă. Care este termenul-limită pentru extinderea programului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor primi masă caldă la şcoală conform noii legi adoptate de Senat FOTO: C Crângan
Elevii vor primi masă caldă la şcoală conform noii legi adoptate de Senat FOTO: C Crângan

Toţi copiii de la grădiniţă, preşcolarii şi elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, vor primi o masă caldă la şcoală, arată legea adoptată de Senat care a modificat masiv Legea Educaţiei şi care acum se află la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ schimbă complet articolul 58 din Legea Educaţiei prin care în prezent este reglementat programul ”Şcoală după şcoală”. Atât programul „Masă caldă la şcoală”, cât şi programul ”Şcoală după şcoală” vor fi generalizate pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, conform hotnews.ro

Legea aflată la Klaus Iohannis arată că limita valorii zilnice pentru masa calsă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

În cazul în care părinţii nu sunt de acord ca elevii să primească masă caldă, atunci vor face cerere scrisă că secretariatul şcolii că nu vor acest lucru şi vor primi vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora.

„La cererea motivată a părinţilor, formulată în scris şi susţinută de documente-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care sunt înmatriculaţi antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice stabilite conform legii”, se arată în legea aflată la preşedintele Klaus Iohannis.

Metodologia pentru programul masa caldă va fi elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Banii pentru programul masa caldă vor fi daţi de primării din din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. În cazul în care nu ajung aceste sume, atunci primăriile vor suplimenta sumele din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanţare.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează până la începutul anului şcolar 2020-2021 normele metodologice de aplicare a programului „Masă caldă la şcoală” în unităţi de învăţământ preuniversitar, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Acelaşi document completează modul în care se va desfăşura programul „Şcoala după şcoală”, care va fi generalizat pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape.

Dacă în prezent legea educaţiei prevede că programul Şcoală după şcoală poate fi organizat de primării în parneriat cu asociaţiile de părinţi, dar şi cu organizaţii neguvernamentale din educaţie, noua formă a legii arată că dacă primăriile nu finanţează acest program atunci părinţii pot încheia contracte cu unităţi de învăţământ preuniversitar pentru închirierea spaţiilor destinate educaţiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educaţionale cu profesori încadraţi în sistemul de învăţământ.

Tot articolul 58 este completat cu faptul că profesorii pot presta servicii la ”Şcoală după şcoală” prin contracte de servicii educaţionale. Dacă profesorul de la ”Şcoală după şcoală” provine de la o altă şcoală atunci este necesar acordul consiliului de administraţie. De asemenea, părinţii pot înfiinţa organizaţii neguvernamentale prin care să finanţeze programul ”Şcoală după şcoală”

Ce prevede art 58 din legea care se află la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis:

11. La articolul 58, după alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alin.(5) - (9), cu următorul cuprins:

„(5) În condiţiile în care statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul „Şcoala după şcoală” părinţii pot încheia contracte cu unităţi de învăţământ preuniversitar pentru închirierea spaţiilor destinate educaţiei, respectiv contracte de furnizare de servicii educaţionale cu profesori încadraţi în sistemul de învăţământ.

(6) Profesorii prevăzuţi la alin.(5) se pot înregistra şi încheia contracte de furnizare de servicii educaţionale inclusiv sub forma de persoane fizice autorizate.

(7) Atunci când profesorul provine de la o altă unitate de învăţământ decât cea în care se prestează serviciul, este necesar acordul consiliului de administraţie al şcolii care încheie contractul de închiriere a spaţiului.

(8) Părinţii, pentru gestionarea, finanţarea programului „Şcoala după şcoală”, pot înfiinţa organizaţii neguvernamentale care încheie contractele prevăzute la alin.(5) în numele acestora.

(9) Statul va susţine generalizarea ofertării programului „Şcoala după şcoală " pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape.”

12. După articolul 58 se introduc două noi articole, art.581 şi 582, cu următorul cuprins:

„Art.58 1.-

(1) În perioada desfăşurării activităţii didactice, antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv acreditat confesional şi particular, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-o masă caldă pe zi în cadrul programului „Masă caldă la şcoală”. Limita valorii zilnice se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

(2) Limita valorică prevăzută la alin.(1) nu cuprinde preţul cheltuielilor de transport, de distribuţie şi de depozitare a produselor alimentare, după caz.

(3) La cererea motivată a părinţilor, formulată în scris şi susţinută de documente-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care sunt înmatriculaţi antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice stabilite conform legii.

(4) Pentru menţinerea sănătăţii antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor prevăzuţi la alin.(1), în cadrul programului se vor distribui numai produse alimentare preparate în conformitate cu o metodologie aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii.

(5) Unităţile administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ vor primi sumele necesare derulării programului prevăzut la alin.(1) din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale, potrivit unei anexe care va face parte din legea bugetului de stat.

(6) Sumele prevăzute la alin.(5) pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute, în următoarele situaţii: a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice a mesei calde mai mari decât cea prevăzută la alin.(1); b) creşterea, în cursul anului şcolar, a numărului de antepreşcolari/preşcolari/elevi beneficiari ai programului prevăzut la alin.(1).

(7) Programul „Masă caldă la şcoală” în unităţi de învăţământ preuniversitar va fi generalizat pentru întregul sistem de învăţământ până în anul 2030, în mai multe etape.

(8) Programul „Masă caldă la şcoală” în unităţi de învăţământ preuniversitar va putea fi finanţat de către oricare unitate administrativ-teritorială pe baza unei hotărâri a consiliului local sau judeţean înainte de generalizarea programului sau includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza teritoriului administrativ în acest program la nivel naţional.

(9) Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

(10) Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor care dispun de mijloacele necesare preparării şi distribuirii pachetelor alimentare/mesei calde, în scopul creşterii calităţii acestora, pot utiliza în acest scop sumele alocate potrivit prevederilor alin.(1).

(11) Lista unităţilor de învăţământ finanţate la nivel naţional în cadrul programului „Masă caldă la şcoală” va fi aprobată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.

(12) Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează până la începutul anului şcolar 2020-2021 normele metodologice de aplicare a programului „Masă caldă la şcoală” în unităţi de învăţământ preuniversitar, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art.58 2.

- În condiţiile în care o unitate de învăţământ preuniversitar dovedeşte îndeplinirea tuturor condiţiilor prin care poate demara programele „Şcoala după şcoală„ sau "Masă caldă la şcoală", începând din anul şcolar următor, finanţarea va fi cuprinsă în mod obligatoriu în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării în capitolul bugetar aferent programelor menţionate.”

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite