Liberalii vor să introducă examenul de admitere la licee şi şcoli profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorii liceeni ar putea fi selectaţi în viitor doar pe baza examenului de admitere
Viitorii liceeni ar putea fi selectaţi în viitor doar pe baza examenului de admitere

Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat, miercuri, că a depus la Parlament o propunere legislativă de modificare a Legii Educaţiei potrivit căreia admiterea în licee şi şcoli profesionale se face doar prin concurs. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat săptămâna trecută că elevii cu medii sub cinci nu vor mai putea intra la liceu, iar nota de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75%, nu 50%, din media de admitere la liceu.

Cupşa a precizat că propunerea legislativă este semnată, în calitate de co-iniţiatori, de 30 de parlamentari PNL, aceasta având şi girul Comisiei naţionale de Educaţie a PNL, potrivit Mediafax.

El a menţionat că a avut discuţii şi cu parlamentari PSD, care au agreat ideea ca admiterea în şcoli şi licee să se desfăşoare în baza unui concurs naţional, fără a se mai lua practic în calcul notele din gimnaziu, şi a subliniat că propunerea legislativă este în acord şi cu poziţiile publice asumate de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Remus Pricopie, a declarat joia trecută că, din 2015, elevii care au medii de admitere mai mici de 5 nu vor mai intra la liceu, iar părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii în sistemul de învăţământ de la cinci ani, la grupa mare de la grădiniţă. Oficialul a mai anunţat că, de anul viitor, elevii care termină clasa a VIII-a vor putea intra la şcoala profesională.

Concurs Naţional de Admitere în loc de Capacitate

Propunerea legislativă modifică şi completează articolului 76 din Legea Educaţiei naţionale şi prevede că admiterea elevilor în învăţământul liceal sau scoala profesională se face prin "Concurs Naţional de Admitere", care se desfăşoară pe baza unei metodologii elaborate de către ministerul Educaţiei.

Potrivit propunerii legislative, Concursul Naţional de Admitere în liceu sau şcoala profesională va consta într-o serie de probe, similare cu cele de la Evaluarea Naţională din prezent:

  • Limba şi literatura română - scris
  • Limba şi literatura maternă – scris, probă susţinută de către candidaţii care se înscriu la Concursul National de Admitere pentru clase cu limbi de predare ale minorităţilor naţionale
  • Matematică – scris
  • probe de aptitudini specifice pentru liceele vocaţionale şi anumite şcoli profesionale, stabilite în metodologia elaborată de către Ministerul Educaţiei Naţionale -aceste probe se susţin înaintea Concursului Naţional de Admitere, iar notele obţinute se vor lua în calcul la stabilirea mediei de admitere.

Propunerea legislativă prevede, totodată, că repartizarea elevilor în licee şi şcoli profesionale se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere obţinută la Concursul Naţional de Admitere şi în acord cu opţiunile exprimate de către elevi.

Eliminarea notelor din gimnaziu

Cupşa a precizat că propune eliminarea din procesul de admitere a mediei notelor obţinute în clasele 5-8 pentru că aceste note au un caracter particular, subiectiv, fiind influenţate de standardele diferite aplicate de profesori.

"Notarea e particularizată de pregătirea, de experienţa, de capacitatea profesorului de rezista la presiunea socială care e diferită de la un profesor la altul. Presiunea socială e una foarte mare şi e generată de părinţi, de familia copilului, în goana nebună după note mari, de factori de conducere din instituţiile de învăţământ, directori, inspectori, care sunt sub presiunea evaluării statistice şi a dorinţei de a vinde o imagine bună a şcolii în care activează", a spus Cupşa, relevând astfel caracterul subiectiv al notelor obţinute de elevi în gimnaziu, relatează Mediafax.

El a arătat că prin aliminarea mediei notelor obţinute în anii de gimnaziu se va elimina presiunea socială la care sunt supuşi acum profesorii.

Cupşa a mai spus că, în situaţia în care această propunere legislativă va fi adoptată, ea nu se va putea aplica decât elevilor care vor absolvi gimnaziul în 2015, respectiv clasei a 8-a din anul şcolar 2014, din cauza existenţei unei restricţie legislative.


Remus Pricopie: „Din 2015, nu se va mai intra la liceu cu medii mai mici de 5“. Profesionala, calea pentru elevii slabi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că, din 2015, elevii care au medii de admitere mai mici de 5 nu vor mai intra la liceu, iar părinţii vor fi obligaţi să-şi înscrie copiii în sistemul de învăţământ de la cinci ani, la grupa mare de la grădiniţă. Oficialul a mai anunţat că, de anul viitor, elevii care termină clasa a VIII-a vor putea intra la şcoala profesională.

Ministrul Educaţiei vrea ca în 10 ani grădiniţa să fie obligatorie de la trei ani

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat duminică, la B1 TV, că, în cel mult 10 ani, învăţământul obligatoriu ar trebui să înceapă de la vârsta de trei ani. Oficialul a anunţat deja că din 2015 toţi copiii de cinci ani vor merge la grădiniţă, la grupa mare.

VIDEO Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Adevărul LIVE: „Anul viitor vom avea manuale digitale la clasele I şi a II-a“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent marţi după-amiază în platoul Adevărul Live,unde a discutat despre schimbările anunţate în noul an şcolar şi problemele cu care încă se confruntă sistemul de educaţie din România.

Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de 12 ani

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat ieri că, din 2015, învăţământul va deveni obligatoriu de la cinci ani, adică toţi copiii vor merge la grupa mare înainte de a intra la şcoală, iar a doua limbă străină se va studia din clasa a III-a, mai devreme cu doi ani.

Remus Pricopie: testele din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, introduse ca urmare a rezultatelor slabe ale elevilor

La deschiderea anului şcolar 2013-2014, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a fost prezent la Grădiniţa numărul 52 din Capitală, unde a făcut mai multe declaraţii legate de schimbările care vor avea loc începând cu acest an şcolar. Ministrul a explicat şi situaţia şcolilor care an de an nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Analiza comparativă a notelor sub 5

Anul acesta a adus o scădere a cazurilor de elevi care obţin note sub 5 la Evaluarea Naţională, arată o analiză comparativă 2013 vs. 2012, astfel că niciun judeţ nu a înregistrat o înrăutăţire în acest sens după Capacitate 2013.

Peste 3 milioane de copii încep luni şcoala. Care sunt noutăţile anului şcolar

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite