ADMITERE LICEU 2013. Cum se intră la un liceu bilingv. Probele de aptitudini la o limbă străină au loc în perioada 1-3 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La proba scrisă, candidaţilor li se vor da exerciţii de gramatică de corectare sau de alegere multiplă    FOTO: Arhiva Adevărul
La proba scrisă, candidaţilor li se vor da exerciţii de gramatică de corectare sau de alegere multiplă    FOTO: Arhiva Adevărul

Liceele care au clase cu predare în regim bilingv a unei limbi moderne vor organiza, în perioada 1-3 iunie, o probă de verificare a cunoştinţelor de limbă cu subiecte unice la nivel de judeţ. Examenul se va susţine în licee alese de inspectoratele şcolare. Părinţii pot să-şi înscrie copiii la această probă, între 27-31 mai.

În Bucureşti, atât înscrierea cât şi examenul se vor desfăşura la centrele liceelor: Iulia Haşdeu, George Coşbuc, Spiru Haret, I.L. Caragiale, Sfântul Sava, Nicolae Iorga şi Elena Cuza.

Elevii claselor a VIII -a care vor să participe la probele de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă straină pentru liceele care au clase cu program bilingv trebuie, mai întâi, să completeze o cerere tip pentru eliberarea, pe 23 mai, a anexei fişei de înscriere. Aceasta se depune la şcoala unde învaţă.

Între 1-3 iunie, elevii care termină gimnaziul anul acesta vor da două probe, una de oral şi una scrisă. Subiectele de la probele de admitere sunt realizate de o comisie judeţeană formată din profesori de specialitate şi sunt aprobate de inspectorat.

Proba de la oral

Proba de la oral constă în descrierea unei imagini sau citirea unui text şi răspuns la patru întrebări de pe biletul extras.

"Cel mai important este ca ei să stăpânească foarte bine gramatica şi să aibă un limbaj bogat, să fie expresivi, să vorbească fluent. De asemenea, ei trebuie să aibă şi un accent din care să se înţeleagă ceea ce spun", a explicat pentru "Adevărul", Camelia Vraciu, o profesoară de engleză care pregăteşte copii pentru aceste probe.

Ea îi sfătuieşte pe elevi să citească multe cărţi în limba străină pe care vor să o studieze la nivel bilingv şi să urmărească filme fără subtitrare pentru a se obişnui cu sunetul şi a prinde mai repede limba vorbită.

Proba scrisă şi media finală

La proba scrisă, candidaţilor li se vor da exerciţii de gramatică de corectare sau de alegere multiplă pe care elevii vor trebui să le rezolve într-o oră. 70% din media de la examenul de verificare a cunoştinţelor de limbă străină înseamnă proba scrisă şi 30% din medie o reprezintă proba orală.

Examinatorii acordă puncte candidatului la fiecare dintre cele două probe, iar media aritmetică a acestora reprezintă punctajul final al candidatului la proba respectivă. Punctajele finale de la ambele probe se adună, iar rezultatul de împarte la 10, obţinându-se astfel nota finală a candidatului, care trebuie să fie de minimum 6 pentru a trece de examen.

Rezultatele vor fi afişate pe 3 iunie, în aceeaşi zi putând să se depună şi contestaţiile, urmând ca pe 4 iunie să se afişeze rezultatele finale.

Anexele fişelor de înscriere

Confrom calendarului de admitere, între 5-6 iunie se pot ridica anexele fişelor de înscriere de la liceele la care candidaţii au susţinut probele de verificare a cunostinţelor de limbă şi care trebuie completate cu informaţii privind probele date şi nota pe care au obţinut-o, urmând ca pe 10 iunie să fie depuse la şcolile absolvite. Anexele acestea vor fi luate în calcul la repartizarea computerizată.

Candidaţii care au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă vor putea opta, în liceul în care au fost repartizaţi, pentru clasele cu predare intensivă a unei limbi moderne, fără a mai susţine o altă probă de verificare a cunoştinţelor de limbă.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite