În ce condiţii vor putea face şcoală copiii ucraineni refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina a ajuns la 18.000 Foto: Arhivă
Numărul copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina a ajuns la 18.000 Foto: Arhivă

Mii de copii şi tineri refugiaţi din Ucraina au nevoie de sprijin pentru a urma şcolarizarea în România. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au cerut autorităţilor să ia măsuri pentru ca aceştia să aibă acces la educaţie, respectându-li-se în acest fel un drept fundamental.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat deja că studenţii ucraineni care doresc îşi pot continua gratuit studiile în România, trei universităţi de la noi furnizând cursuri în limba ucraineană. 

Elevi audienţi

Totodată, Cîmpeanu a mai spus că 45 de şcoli şi 10 licee mai ales din judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş ar putea înmatricula elevi refugiaţi. Aceştia vor putea participa la cursuri ca elevi audienţi, se arată într-o adresă trimisă vineri-seară inspectoratelor şcolare judeţene.  

Această etapă este premergătoare înscrierii la şcoală pentru elevii din altă ţară, înainte ca nivelul de studii să fie echivalat. Calitatea de elev în România se poate dobândi numai după recunoaşterea sau echivalarea de către inspectoratele judeţene sau de către minister a studiilor urmate în străinătate şi, după caz, după susţinerea examenelor de diferenţă. Potrivit ordinului, elevii audienţi îşi vor păstra acest statut până la finalizarea procedurii de echivalare, indiferent de momentul în care părinţii sau reprezentanţi legali ai acestora solicită şcolarizarea. Activitatea elevilor audienţi va fi înregistrată în cataloage provizorii, toate menţiunile privind evaluările şi frecvenţa urmând a fi trecute în cataloagele claselor după încheierea recunoaşterii şi a echivalării studiilor parcurse în străinătate şi după promovarea eventualelor examene de diferenţă, potrivit sursei mai sus citate. 

La intrarea în colectivitate, minorii proveniţi din zona de conflict armat cu Ucraina vor beneficia de examinarea stării de sănătate în unităţile de învăţământ conform legislaţiei în vigoare şi li se va elibera un document medical pentru înscriere. Cei care nu sunt vaccinaţi vor putea accesa schema de vaccinare conform Programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sănătăţii. 

Elevii ucraineni pot participa la activităţi educative în cadrul unităţilor de învăţământ precum şi în cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor şi cluburilor copiilor.  

Apel la studenţi şi profesori pensionari

Cîmpeanu a mai spus că lipseşte însă resursa umană, profesori care să le predea acestor copii, astfel că a făcut apel la cadrele didactice pensionare şi la studenţi de la universităţile de stat sau private. Potrivit adresei, inspectoratele vor putea angaja în mod excepţional cadre didactice prin derogare de la Legea Educaţiei, articolele care se referă la angajările prin concurs, pe baza normelor didactice şi care stabilesc durata contractelor de angajare. 

Numărul maxim de elevi dintr-o clasă va putea fi mărit dacă cei înscrişi în plus sunt ucraineni, potrivit unei ordonanţe ministeriale care stabileşte măsuri pentru cuprinderea elevilor refugiaţi din Ucraina în sistemul de învăţământ preuniversitar din România. 

Pentru elevii ucraineni care vor să înveţe limba română, se mai arată în adresa ministerului, inspectoratele şcolare vor crea condiţiile necesare şi vor asigura resursa umană. 

18.000 de minori refugiaţi din Ucraina au ales să rămână în România

  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite