Harta după care începe şcoala: unde debutează exclusiv online, unde se aplică scenariul mixt şi unde începe fizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe localităţi din România se încadrează în scenariul verde, însă 43 de localităţi se încadrează în scenariul roşu, iar în mai multe centre urbane mari din ţară şcoala ar urma să se reia în sistem hibrid.
Cele mai multe localităţi din România se încadrează în scenariul verde, însă 43 de localităţi se încadrează în scenariul roşu, iar în mai multe centre urbane mari din ţară şcoala ar urma să se reia în sistem hibrid.

În 43 de localităţi din România şcoala se va relua exclusiv în mediul online, ca urmare a numărului mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. În trei sectoare din Capitală şi în oraşele Braşov, Iaşi, Ploieşti şi Oradea, şcoala ar urma să se desfăşoare după scenariul hibrid.

Cu o săptămână înainte de sunetul primului clopoţel, Ministerul Sănătăţii a publicat analiza epidemiologică pe judeţe şi localităţi care arată rata de incidenţă a infecţiilor cu noul coronavirus la mia de locuitori, în funcţie de care se stabilesc scenariile după care vor funcţiona şcolile. Cele mai multe localităţi din România se încadrează în scenariul verde, însă 43 de localităţi se încadrează în scenariul roşu, iar în mai multe centre urbane mari din ţară şcoala ar urma să se reia în sistem hibrid. 

Analiza situaţiei epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile realizată la nivel naţional de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De ce este împărţit Bucureştiul

În scenariul 1, sau scenariul verde, toţi elevii merg la şcoală, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, pe de o parte, şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În scenariul 3, sau scenariul roşu, toţi elevii vor desfăşura cursuri online.

„Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem necesitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Şcoala ar putea începe în scenariul hibrid în câteva oraşe mari ale ţării, printre care Bucureşti, Iaşi, Braşov, Oradea, Brăila, Buzău, Târgovişte, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatra Neamţ, Ploieşti, Tulcea, Râmnicu Vâlcea şi Vaslui, unde rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori. Sectoarele 1, 2 şi 6 din Capitală ar urma să intre în noul an şcolar cu scenariul galben, iar restul cu scenariul verde, potivit analizei epidemiologice publicate de Ministerul Sănătăţii.  Dacă până acum s-a comunicat că Bucureştiul va intra cu totul într-un singur scenariu, diferenţa ratei de infectări din diverse zone ale oraşului a determinat împărţirea scenariilor pe sectoare. Astfel, pentru începerea şcolii potrivit scenariului verde, cu toţi copiii prezenţi fizic la şcoală, sunt încadrate sectoarele 3, 4 şi 5.

Toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ se încadrează în scenariul verde, iar 410 localităţi de la nivel naţional se încadrează în scenariul galben.

Orban susţine că elevii vor fi mai în siguranţă la şcoală

Toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până la data de 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că şcoala va începe pe 14 septembrie în funcţie de scenariile stabilite pe baza analizei epidemiologice. Orban consideră că elevii vor fi mai în siguranţă la şcoală, decât au fost în vacanţă, dacă vor fi respectate normele sanitare.

„Eu insist foarte mult pe respectarea regulilor. După părerea mea, la şcoală copiii sunt mai în siguranţă. În vacanţă au avut o interacţiune mult mai mare decât interacţiunea pe care o vor avea la şcoală. Vom căuta soluţii şi vom interveni acolo unde apar probleme. În modul în care se deschide şcoala am ţinut cont de nivelul de răspândire a virusului. Mai consultăm specialiştii şi în mod clar şcoala va începe.”, a declarat Ludovic Orban.

Părinţii îşi vor copiii în clase

De altfel, 63,8% dintre părinţii care au copii la şcoală îşi doresc ca orele să se desfăşoare în condiiţii normale, la şcoală, arată datele unui Barometru Europa FM. Doar un sfert dintre cei intervievaţi susţin un sistem combinat de prezenţă fizică şi online prin rotaţie, iar 9,8% consideră că orele ar trebui ţinute doar online.

Te-ar putea interesa şi:

Lista localităţilor din scenariul roşu, unde şcoala se va face exclusiv online

Lista oraşelor din România, aflate în scenariul galben, unde şcoala ar urma să înceapă în sistem hibrid

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite