Zona euro a ieşit din cea mai adâncă perioadă de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii spun că este cea mai lungă perioadă de recesiune de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, alţii spun că este cea mai lungă din istorie. Un lucru este cert: zona euro a ieşit din recesiune, înregistrând două trimestre consecutiv creştere economică. Declinul din ultimii ani şi-a pus însă amprenta pe economia întregii Uniuni, unde criza economică a stârnit o criză bancară, alta de încredere şi numeroase mişcări sociale îngrijorătoare.

Creşterea economică înregistrată în zona euro în cel de-al doilea trimestru al acestui an a depăşit aşteptările analiştilor, situându-se la 0,3% faţă de primele trei luni din 2013, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, agenţia oficială de statistică a Uniunii Europene. Economiştii estimau un avans de 0,2% sau mai mic. La nivelul blocului comunitar, creşterea economică înregistrată în intervalul aprilie-iunie a fost tot de 0,3% faţă de primul trimestru al anului.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia zonei euro a înregistrat o scădere de 0,7%. În ciuda ieşirii din recesiune (adică înregistrarea de creştere economică timp de două trimestre consecutiv), zona euro rămâne adâncită în problemele generate de criza economică mondială. Similar, analiştii estimau un declin anual de 0,8%. 

De la intrarea în recesiune, la sfârşitul anului 2011, economia europeană s-a confruntat cu o criză bancară acută, ale cărei efecte au fost rezolvate doar parţial şi asta numai prin intervenţia extraordinară a Băncii Centrale Europene, care continuă şi astăzi să pompeze masiv lichiditate în băncile comerciale pentru a le ajuta pe aceestea să reia activităţile de creditare, care rămân în mare parte îngheţate. 

Şi de această dată, revenirea economiei zonei euro la creştere după şase trimestre de scădere se datorează evoluţiei spectaculoase a Germaniei, în continuare cea mai mare şi mai puternică economie comunitară. Germania a avut cea mai mare creştere economică anuală din zona euro, dar şi din grupul celor mai dezvoltate şapte state din lume (G7). Avansul a fost de 0,7% faţă de primele trei luni ale anului şi de 2,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Evoluţia economiei germane se datorează în primul rând activităţii industriale, în special în sectorul construcţiilor şi cel al producţiei de automobile, dar şi consolidării consumului intern.  

În ciuda aşteptărilor, şi economia franceză a avut o evoluţie favorabilă, revenind la o creştere de 0,5% după două trimestre de scădere. 

Cea mai mare surpriză a fost însă fără îndoială economia portugheză, care a avut o creştere de 1,1%, cea mai mare din UE, urmată pe al doilea loc de Germania şi de Finlanda, ambele cu 0,7% faţă de primul trimestru. 

Pentru Portugalia, 2013 este cel de-al treilea an de supraveghere economică în cadrul unui acord internaţional de asistenţă financiară de urgenţă de la UE şi de la FMI, iar evoluţia spectaculoasă din ultimele trei luni îi fac pe analişti să anunţe că ţara ar putea ca, din 2014, să-şi asigure singură finanţarea din pieţe. 

La polul opus, Italia, Spania şi Olanda au avut scăderi economice, însă Ciprul a avut şi în acest interval cea mai abruptă contracţie economică. Economia cipriotă a scăzut cu 1,4% faţă de primele trei luni ale anului, după un declin de 1,7% în primul trimestru. 

CITEŞTE MAI MULT

Germania scoate zona euro din recesiune

Economia germană a fost încă o dată colacul care a salvat zona euro din recesiune, Germania continuând să joace rolul dublu de „Superman“ şi de personaj negativ în criza din care Uniunea Europeană încă nu a reuşit să iasă. Germania a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al acestui an o creştere economică de 0,7% faţă de primele trei luni din 2013, potrivit estimărilor oficiale.

Banca centrală americană continuă să pompeze bani în băncile europene

Rezerva Federală continuă să sprijine cu lichidităţi sistemul bancar european, arată documentele săptămânale publicate de instituţie. Aceasta după ce s-a dovedit faptul că, de la izbucnirea crizei economice, banca centrală a acordat împrumuturi de urgenţă şi a pompat lichiditate în băncile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar.

Economia Greciei a scăzut cu peste 20% din 2008

Economia elenă şi-a continuat declinul în intervalul aprilie-iunie, înregistrând o scădere trimestrială de 4,6%. Astfel, scăderea economică a Greciei de la intrarea în criză ajunge la peste 20% faţă de nivelul din 2008.

Lăsaţi Grecia şi Italia, Franţa este cea mai mare problemă a Europei, spune un preşedinte din cadrul Rezervei Federale

Franţa reprezintă un factor de risc mult mai important pentru economia europeană decât ţările periferice, îngropate în datorii, crede Richard Fisher, preşedintele filialei din Dallas a Rezervei Federale, banca centrală a SUA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite