Care e zona din România cu cel mai mic risc de sărăcie din toate regiunile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie, zona București - Ilfov având cel mai mic risc de sărăcie din toate regiunile Uniunii Europene.

Lupa pusă pe România, pe harta Europei
Zona București-Ilfov are cel mai mic risc de sărăcie din toată Uniunea Europeană. Foto Shutterstock

Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar harta prezintă riscul de sărăcie la nivel regional folosind nomenclatorul  unităților teritoriale pentru statistică, notează Eurostat.

La nivel regional, 10 regiuni din UE aveau o pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie peste 30%.

Cele mai mari ponderi au fost găsite în regiunea ultraperiferică a Franței, Guyane, unde mai mult de jumătate (53,0%) dintre oameni erau expuși riscului de sărăcie, urmată de Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%) în Italia.

În schimb, 26 de regiuni au înregistrat cote sub 10%. Regiunea românească Bucureşti-Ilfov a avut cele mai scăzute rate ale persoanelor cu risc de sărăcie (2,1%), înaintea regiunii italiene Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen (3,1%) şi a regiunii belgiene Prov. Oost-Vlaanderen (5,4%).

image

Datele Eurostat arată că rata de risc a sărăciei a scăzut în întreaga UE, ajungând la 14,3% în 2023, comparativ cu 16,5% în 2019. Această scădere reflectă o îmbunătățire generală a standardelor de viață pentru grupurile cu venituri mici, probabil. susținută de o creștere economică incluzivă. Acesta sugerează că veniturile reale disponibile echivalente ale acestor grupuri, ajustate cu rata inflației, au crescut în comparație cu valoarea de referință din 2019, scoțând pe mulți din sărăcie.

Cele mai mari reduceri au fost observate în Bulgaria (în scădere cu 12,2 puncte procentuale (pp) la 10,4%) și în România (în scădere cu 11,8 pp la 12,0%). În mod similar, s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în Polonia, unde rata a scăzut cu 7,7 puncte procentuale, până la 7,7%, cea mai scăzută rată dintre țările UE în 2023.

Cu toate acestea, unele țări au înregistrat creșteri ale ratelor de risc de sărăcie.

Germania a înregistrat o creștere mai semnificativă a ratei cu 1,0 puncte procentuale, la 15,8%, în timp ce Finlanda a înregistrat o creștere de 1,3 puncte procentuale, ajungând la 12,9% în 2023.

Franța a raportat o creștere mai semnificativă de 3,0 puncte procentuale la 16,6%, iar Slovacia a înregistrat cea mai mare creștere, cu 3,5 puncte procentuale. la 15,4%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite