Vladimir Putin lansează ideea unei burse de cereale între ţările BRICS

0
Publicat:

Rusia a propus înfiinţarea unei burse de cereale între statele membre ale grupului BRICS, care ulterior ar putea fi extinsă prin tranzacţionarea altor materii prime, a declarat miercuri preşedintele Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin lansează ideea unei burse de cereale între ţările BRICS

Ţările BRICS se numără printre cei mai mari producători mondiali de cereale, legume şi oleaginoase. În acest sens, propunem crearea unei burse de cereale între ţările BRICS", le-a spus Putin liderilor prezenţi la summitul din Kazan.

Liderul de la Kremlin a adăugat că această bursă "va contribui la formarea unor indicatori de preţ corecţi şi predictibili pentru produse şi materii prime, având în vedere rolul său special în asigurarea securităţii alimentare". Potrivit lui Putin, această iniţiativă va ajuta la protejarea pieţelor naţionale de interferenţele externe negative, speculaţii şi încercările de a crea lipsuri artificiale de alimente.

În timp, am putea se ne gândim la transformarea acestei burse de cereale într-o platformă completă de tranzacţionare a materiile prime", a mai spus Putin la summitul de la Kazan.

În discursul său, Putin a făcut de asemenea referire la crearea unei platforme de investiţii la nivelul BRICS, care va facilita investiţiile între ţările BRICS şi ar putea fi utilizată şi pentru investiţii în alte ţări din emisfera sudică.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup mai multe ţări, printre care se numără Turcia, Azerbaidjan sau Cuba, iar în total aproximativ 30 de state ar dori să se alăture grupului, potrivit mai multor oficiali. 

Summitul BRICS a reunit în jurul lui Vladimir Putin aproximativ 20 de lideri, iar liderul de la Kremlin a profitat de acest lucru pentru a demonstra eşecul strategiei occidentale de izolare a sa după invadarea Ucrainei. Cu atât mai mult cu cât el se desfăşoară într-un moment în care Rusia câştigă teren în Ucraina şi, în acelaşi timp, reuşeşte să-şi îmbănătăţească relaţiile cu cei mai mari adversari sau concurenţi ai Statelor Unite; China, Iranul şi Coreea de Nord. Nici India nu este văzută cu ochi buni de SUA, deoarece a continuat să cumpere mari cantităţi de petrol rusesc şi după 2022, fiind considerată, alături de China, una dintre ţările care susţin economia Rusiei, în contextul unor sancţiuni occicdentale grele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite