Viorel Ştefan linişteşte investitorii: Există perspectiva de creştere a datoriei publice, dar e moderată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ştefan FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Viorel Ştefan FOTO Inquam Photos Octav Ganea

România este astăzi subapreciată ca destinaţie de investiţii, iar şi există perspectiva de creştere a datoriei României, ea se situează la un nivel moderat, le-a spus vicepremierul Viorel Ştefan investitorilor străini prezenţi la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea, scrie Hotnews.

„Vă ofer cea mai bună recomandare pentru o investiţie pe termen lung – România. În opinia mea, România ca destinaţie de investiţii este astăzi subapreciată, subevaluată de către pieţele financiare dar prezintă date fundamentale pozitive şi solide cu perspective de îmbunătăţire în condiţiile unui necesar de investiţii semnfiicative în domeniul infrastructurii. Este concluzia care poate fi trasă din rapoartele agenţiilor de rating care, într-o formă sau alta, spun acelaşi lucru, dincolo de îngrijorările exprimate de multe ori în spaţiul public, acel zgomot de fond care este subiectiv. Situaţia este mai bună decât cea care rezultă din calificativele de rating. Dovada este realitatea cifrelor. Datoria externă totală a României se situează la un nivel moderat, de 50% din PIB, iar în interiorul acesteia, datoria publică este la un nivel pe noi îl calificăm ca fiind scăzut, 35% din PIB înseamnă mult mai puţin decât pragul convenit de 60%”, a spus Ştefan, potrivit sursei citate.

Potrivit lui, perspectiva de creştere a datoriei există, dar este una moderată şi vizează un orizont pe termen lung.

„Piaţa de capital românească trebuie să ajungă la nivelul de maturitate necesar petnru a putea atrage fonduri nu numai din România dar mai ales de pe pieţele de capital externe. O contribuţie în atingerea acestui obiectiv o va avea chiar Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Fondul va avea nevoie de mecanismele pieţei pentru finanţarea proiectelor atât din emisiuni de acţiuni cât şi de bonduri. Pe de altă parte, societăţile care urmează a intra în portofoliul Fondului Suveran vor utiliza la rândul lor mecanismele de finanţare din piaţă, iar Fondul va avea nevoie de mecanismele pieţei pentru ieşirea din investiţii sau pentru listarea societăţilor din portofoliu”, a precizat vicepremierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite