Viitorul buget al UE va fi „mai ambițios” pentru a face față numărului tot mai mare de crize și provocări
0Deputații europeni din Comisia pentru bugete au adoptat miercuri primul raport care subliniază viziunea Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung al UE, buget care trebuie să fie „mai ambițios” pentru a face față crizelor și provocărilor.

În raportul adoptat miercuri cu 23 de voturi pentru, 9 împotrivă și 2 abțineri, deputații europeni subliniază necesitatea unui buget pe termen lung al UE mult mai ambițios (cadru financiar multianual – CFM) care să poată îndeplini așteptările crescânde ale cetățenilor UE pe un context global în schimbare rapidă. „Actualul plafon de cheltuieli de 1% din venitul național brut (VNB) al UE-27 nu este suficient pentru a face față numărului tot mai mare de crize și provocări, susține raportul. Odată cu retragerea SUA din rolul său global, cheltuielile vor trebui să abordeze războiul de agresiune al Rusiei, un fundal economic și social extrem de provocator, un decalaj de competitivitate și agravarea crizei climatice și a biodiversității, potrivit raportului”, a informat miercuri Parlamentul European.
Nu planurilor naționale unice
Deputații europeni se opun ideii Comisiei de a replica modelul „un plan național pentru fiecare stat membru” utilizat în Facilitatea de redresare și reziliență pentru cheltuielile post-2027 în statele membre. În schimb, ei solicită o structură care să asigure transparența și responsabilitatea parlamentară și să implice autoritățile regionale și locale și toți actorii relevanți. Raportul subliniază importanța continuă a politicii de coeziune pentru a stimula integrarea economică, socială și teritorială, pentru a aprofunda piața unică, pentru a reduce inegalitățile și pentru a combate sărăcia și excluziunea.
Competitivitate și apărare
Deputații consideră că Fondul de Competitivitate propus de Comisie – care ar fuziona mai multe programe existente – este inadecvat, solicitând în schimb un fond nou, direcționat, conceput să stimuleze investițiile private și publice prin mecanisme de reducere a riscurilor susținute de UE, bazându-se pe succesul unor instrumente precum InvestEU și Fondul pentru inovare. Raportul subliniază, de asemenea, nevoia de investiții sporite în apărare pentru a sprijini o abordare cuprinzătoare de securitate, dar subliniază că aceasta nu trebuie să submineze cheltuielile sociale și de mediu sau politicile de lungă durată.
Simplificare și responsabilitate
Următorul buget pe termen lung trebuie să reducă birocrația inutilă pentru cei care beneficiază de finanțare UE, dar nu trebuie să ofere Comisiei mai multă libertate fără controlul democratic al Parlamentului. Un buget mai simplu trebuie să fie un buget mai transparent, spun europarlamentarii. Raportul subliniază că proiectarea bugetului trebuie să protejeze rolul Parlamentului de a trage la răspundere executivul, punând în aplicare mecanisme stricte de responsabilitate și garantând transparență deplină în raport cu beneficiarii finali ai fondurilor UE.
Flexibilitatea cheltuielilor și statul de drept
Flexibilitatea cheltuielilor este, de asemenea, esențială – capacitățile de răspuns la criză trebuie incluse în bugetul pe termen lung pentru fiecare domeniu de politică, cu ajutorul umanitar limitat. Următorul buget ar trebui să includă două instrumente speciale: pentru ajutor în caz de dezastre și pentru alte provocări neprevăzute. Raportul insistă că accesul la fondurile UE trebuie să fie legat de respectarea valorilor UE și a statului de drept și pledează pentru un mecanism inteligent de condiționalitate, astfel încât beneficiarii să nu fie penalizați din cauza acțiunilor guvernului lor.
Rambursarea datoriilor și împrumuturile comune
Rambursarea costurilor de împrumut NextGenerationEU nu trebuie să pună în pericol finanțarea pentru prioritățile cheie ale UE, susțin europarlamentarii. Raportul solicită o separare clară între rambursarea costurilor de împrumut și cheltuielile programului. Raportul îndeamnă Consiliul statelor membre să adopte noi resurse reale de venituri pentru finanțarea durabilă a împrumuturilor și a nevoilor mai mari de cheltuieli ale Europei. Deputații consideră că împrumutul comun este o opțiune viabilă pentru abordarea crizelor majore la nivelul UE, cum ar fi securitatea și apărarea.
„Vrem un buget UE care să reflecte mai bine noile priorități ale Uniunii, cum ar fi competitivitatea și apărarea, protejând în același timp pe cele de lungă durată, cum ar fi agricultura și coeziunea. De aceea, solicităm o creștere responsabilă și justificată a următorului CFM, trecând dincolo de plafonul autoimpus de 1% din VNB. Respingem, de asemenea, modelul Comisiei „un plan național pentru fiecare stat membru”, despre care considerăm că nu este potrivit pentru voturile de astăzi. Comisia pentru bugete a Parlamentului este unită și pregătită pentru următoarea propunere de buget a UE, cu sprijin puternic din partea grupurilor politice pro-europene pentru un buget UE mai ambițios”, a spus Siegfried Mureșan (PPE, RO), co-raportor.
„Am muncit din greu pentru a include aproape 2.000 de amendamente în raportul nostru, reflectând viziunea majoritară pentru următorul buget pe termen lung al UE. Vrem oameni și regiuni în centrul următorului CFM. Avem nevoie de investiții puternice pentru a stimula autonomia strategică, reziliența economică și obiectivele ecologice, fără a lăsa pe nimeni în urmă. finanțarea securității, apărării și pregătirii ca pilon pentru asigurarea unor societăți juste și înfloritoare, susținând în același timp statul de drept și valorile fundamentale ale UE”, a spus Carla Tavares (S&D, PT), co-raportor.
Ce urmează
Se așteaptă ca plenul Parlamentului să voteze raportul în prima sa sesiune din mai, stabilind prioritățile Parlamentului și contribuind la propunerea Comisiei privind următorul buget pe termen lung al UE. Comisia Europeană ar putea să-și dezvăluie propunerea în iulie.
Bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) este de obicei stabilit pentru o perioadă de șapte ani și stabilește plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferite domenii de politică. După ce a obținut acordul Parlamentului, acordat de majoritatea membrilor săi componente, Consiliul, format din guvernele UE, adoptă regulamentul CFM; aceasta necesită unanimitate. Bugetul actual pe termen lung al UE se epuizează la 31 decembrie 2027. Aproximativ 93% din bugetul UE finanțează proiecte regionale și locale și sprijin pentru agricultură, cercetare, educație și afaceri.