VIDEO Varujan Vosganian, ministrul Economiei: „Industria se va relansa şi la sate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian spune că trebuie să creştem pe cât posibil valoarea adăugată a produselor trimise la export FOTO MARIAN ILIESCU
Varujan Vosganian spune că trebuie să creştem pe cât posibil valoarea adăugată a produselor trimise la export FOTO MARIAN ILIESCU

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a explicat la „Adevărul Live“ că statul va asigura un pachet de servicii publice, astfel încât investitorii să fie atraşi în zonele rurale pentru a dezvolta proiecte industriale.

Strategia de reindustrializare a ţării va include – în premieră faţă de alte proiecte similare – şi o componentă de dezvoltare rurală, a anunţat ieri, într-o intervenţie la „Adevărul Live“, ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Pe lângă binecunoscutele componente care se referă la competitivitate, inovare şi încurajarea exporturilor, pilonul de dezvoltare rurală prevede ca în sate şi comune să se constituie parteneriate stat-privat.

„E ca în domeniul sănătăţii, în care statul asigură un pachet minim social. Pentru industrializare, statul va veni cu terenuri, infrastructură, racordări la apă şi canalizare, o reţea de drumuri comunale sau între comune şi sate, iar acolo unde se doreşte şi racordarea la o reţea de gaze“, a explicat Vosganian. Desigur, sunt vizate şi oraşele mici, dependente de anumite companii, iar industrializarea „ar veni ca o salvare“ a acestor oraşe.

COMPONENTELE INDUSTRIALIZĂRII

„În această perioadă, colectăm tot ce s-a spus despre industrializare şi identificăm ideile cele mai generoase, iar principalele componente ale acestui proces vor fi competitivitatea, inovarea, dezvoltarea exporturilor şi dezvoltarea rurală“. Redăm pe scurt, în continuare, caracterizarea fiecărei componente, aşa cum a descris-o ministrul Economiei, pentru „Adevărul“.

Competitivitatea. 

„S-a întâmplat să avem profituri excesive în energie şi costuri prea mari (cu energia – n.n.) în siderurgie. Aceste lucruri trebuie echilibrate, pe piaţa internă. În exterior, suntem în Europa, avem costuri mari de mediu, dar pe pieţele dinafară ne întâlnim cu producători din China, din alte zone, care nu au aceste costuri“. 

Inovarea. 

„Avem industrii care stau foarte bine şi la competitivitate, şi la inovare, şi aici mă refer la inovare, nu la cercetare. Aceste industrii ar fi cele producătoare de autovehicule şi piese de schimb, aluminiu, stăm bine şi cu expertiza în energie, avem şi laserul pe care-l putem folosi, putem veni cu tehnologia imprimantei 3D. În schimb, suntem în urma Europei din cauza intensităţii energetice, consumăm extrem de mult pentru diverse produse, din cauza reglementărilor de mediu şi a alinierii întârziate la standardele internaţionale“.

Exporturile. 

„Cea mai bună soluţie este să lungim lanţul valoric de la producţia primară la produsul finit trimis la export. Dacă aici se culege un fruct sau se treieră un spic, să prelucrăm cât mai mult această recoltă până la export. Să mărim pe cât posibil valoarea adăugată a produselor exportate. Deocamdată, avem probleme şi pe partea de promovare externă, diplomaţia economică a fost practic redusă la jumătate, din 260 de ataşaţi au mai rămas 130“.

Dezvoltarea rurală. 

„Satele trebuie reconectate la curcuitul economic, dar şi la cel informatic. În zona rurală se găsesc şi oameni calificaţi, dar există şi industrii în care nu e nevoie de calificări înalte. Sunt trei milioane de persoane din aceste zone care stau înafara pieţei muncii“.

Sunt trei milioane de persoane din zonele rurale care stau înafara pieţei muncii, este imposibil să nu găsim resurse umane pentru a relansa industriile locale.

Varujan Vosganian la Adevărul LIVE cu Ioana Lupea şi Dan Marinescu

O NOUĂ SOLUŢIE PENTRU CUPRUMIN

„Cuprumin a realizat un profit operaţional de peste 20 de milioane de lei, am reuşit să obţinem o exonerare de la Ministerul Finanţelor, în sensul ca doar 50% din bani să se preia la buget, nu 85%, iar banii să fie folosiţi pentru susţinerea în continuare a activităţii. Cuprumin este viabil, pregătit pentru privatizare, dar când mă gândesc că trebuie să explic, în Parlament, de ce trebuie să ne vindem resursele, aş prefera să nu mai am astfel de discuţii. Oricum, oferta Roman Copper a fost descurajatoare, acum avem investitori serioşi care vor să intervină aici“, a mai spus ministrul Economiei.

Sunt trei milioane de persoane din zonele rurale care stau înafara pieţei muncii, este imposibil să nu găsim resurse umane pentru a relansa industriile locale.

„Unii vor ca Oltchim să nu mai lucreze“ 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că Oltchim Râmnicu Vâlcea a ajuns în situaţia actuală din cauza interesului conducerii şi că pentru unii este foarte important să nu mai existe combinatul sau să dispară. 

„Sunt cei care vor ca Oltchim să dispară. Nu vreau să duc interpretarea mai departe, dar nu mi-a plăcut atitudinea organismelor internaţionale. FMI mi-a spus răspicat că Oltchim nu are nicio şansă şi că trebuie lichidat. În punctul de vedere al Comisiei a apărut clar că respectarea regulilor concurenţei obliga la întreruperea curentului şi la oprirea combinatului“, a spus Vosganian. 

El a adăugat că pentru unii este foarte important ca Oltchimul să nu mai existe pentru că Oltchim are o politică de preţuri care opreşte pe alţii să majoreze preţurile mai mult decât este cazul. Şi o altă categorie, aceea a celor care vor ca Oltchim să funcţioneze, „poate cele două mâini îmi prisosesc, dar suntem o mână de oameni, care cu o înverşunare şi încăpăţânare românească încercăm să salvăm Oltchim“.   

El a mai spus că în rândul sectoarelor competitive pe pieţele internaţionale se înscrie şi combinatul Oltchim, dar că acesta a fost şubrezit de interesele conducerii. „Pe o hartă strategică a Europei, pe orice hartă strategică a Europei, Oltchimul există“, a mai spus ministrul Economiei. 

Vosganian a mai adăugat că angajaţii de la Oltchim, care au protestat nemulţumiţi de întârzieri la plata salariilor şi de disponibilizările anunţate, au primit ieri 1,8 milioane de euro pentru salarii. „Astăzi (ieri – n.r.) au primit chenzina, 1,8 milioane de euro“, a spus ministrul. ; 

„Avem 550 de mine care aşteaptă să fie redeschise“

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţine că, în ultima perioadă, au apărut solicitări din partea unor parteneri privaţi pentru redeschiderea minelor. Numai că, în prezent, nu există în România o lege care să permită acest lucru. Ministrul Economiei susţine că a cerut un grup interministerial pentru rezolvarea acestei probleme şi că peste două săptămâni va exista un proiect de lege care să permită redeschiderea minelor, pentru cele închise (260) şi pentru cele în conservare (290). „Avem 550-560 de mine care îşi aşteaptă redeschizătorii. Solicitările sunt de ordinul a câtorva zeci, se solicită perimetre pentru mine închise sau în conservare“, a spus Vosganian. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite