VIDEO Cu maşina spre Kuşadasi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru pasionaţii de călătorii, autoturismul este mijlocul ideal pentru o excursie în Turcia deoarece oferă mobilitate şi confort. Din Bucureşti până la Kuşadasi veţi parcurge aproape 1.300 de kilometri şi veţi avea ocazia să vizitaţi castele bizantine, fortăreţe otomane, bazilici creştine şi moschei.

Pentru un traseu cu maşina puteţi alege staţiunea Kuşadasi, deoarece locaţia aceasta vă permite să cuprindeţi într-o singură săptămână o mulţime de locuri şi obiective de vizitat. Turcia pare un şantier, un furnicar de muncitori care lucrează non-stop la construirea de şosele, poduri sau tuneluri, chiar dacă temperatura de afară sare de 30 de grade. După ce ai circulat pe drumurile din Bulgaria, şoselele turceşti apar ca nişte minuni ale ingineriei, diferenţa de infrastructură dintre cele două ţări fiind uriaşă.

Drumul de la Hamzabeily,punctul de graniţă cu Bulgaria, până la Canakkale, unde se traversează cu feribotul strâmtoarea Dardanele, din Rumelia, partea europeană a Turciei, în Anatolia, partea sa asiatică, are o lungime de aproximativ 260 de kilometri. Traversarea strâmtorii nu durează mai mult de 30 de minute. Taxa de feribot pentru două persoane şi un autoturism este de 25 de lire turceşti, adică aproximativ 12,5 euro.

De la Canakkale, trebuie să urmăriţi indicatoarele către Izmir, însă până a poposi în acest oraş, unul dintre principalele centre urbane ale ţării, aveţi ocazia unei opriri la Troia, vestitul oraş antic din scrierile lui Homer. Situat aproape de coastă, situl arheologic nu este impresionant prin măreţia construcţiilor, deoarece multe dintre acestea sunt fie încă neexcavate, fie se află într-o stare avansată de deteriorare. Însă sentimenul pe care îl ai plimbându-ţi paşii prin locurile unde cândva au vieţuit Paris şi Elena, unde au murit Hector şi Ahile, este unul special.

Apoi, puteţi urma drumul pe coastă, care va tranzita Izmirul, anticul Smyrna, loc din care mai aveţi de parcurs 80 de kilometri până la Kuşadasi. Pe drum mai puteţi face un scurt popas la Pergam, unul dintre cele mai mari şi mai bogate oraşe antice, situat pe culmea unui deal în apropierea oraşului modern Bergama. Templele, amfiteatrul şi chiar unele locuinţe de aici, construite în urmă cu 2.500 de ani, se află într-o stare foarte bună.

Tradiţie şi modern într-un singur loc

În Kuşadasi ajungeţi după un drum de aproximativ 1.200 de kilometri, dacă punctul de plecare este Bucureştiul. Staţiunea, una dintre cele mai populare atât pentru turiştii turci, cât şi pentru cei străini, este una care pare să nu doarmă niciodată. Ritmul său vibrant este acelaşi de dimineaţă până târziu în noapte. Ce puteţi face aici? Orice. Poţi opta pentru hamam, adică baia turcească, o croazieră pe coastă cu una dintre sutele de ambarcaţiuni care îşi aşteaptă clienţii în port, vizite la siturile arheologice din apropiere sau seri petrecute la spectacolele de dans şi muzică tradiţionale.

De reţinut că tarifele pentru orice fel de excursie sau program de divertisment se pot negocia, prin urmare nu trebuie să acceptaţi preţul iniţial, deoarece acesta este cu siguranţă cu cel puţin 30% mai mare decât cel pe care l-aţi putea obţine după câteva minute de discuţii. Acest lucru este valabil şi atunci când doriţi să cumpăraţi ceva din bazarul oraşului.

Nu rataţi obiectivele culturalo-istorice din zonă

Nu rataţi obiectivele culturalo-istorice din zonă

Negociaţi chiar şi la cazare

Până şi tarifele de cazare aici se pot negocia. Aşadar, o dată ajunşi la recepţia hotelului ales, în cazul în care nu aţi făcut o rezervare online, negociaţi fie un preţ mai mic decât cel afişat, fie încercaţi să-i convingeţi să includă în preţul afişat micul dejun şi cina.
În Kuşadasi se poate găsi cazare la preţuri care pornesc de la 20-25 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus, în funcţie de localizarea şi dotările unităţii hoteliere. Pentru plajă, puteţi opta pentru oricare din multitudinea de variante, dar, în general, sunt preferate plajele situate la ieşirea din oraş. Aici veţi plăti aproximativ 15-20 de lire turceşti pentru două sezlonguri şi o umbrelă, iar de cele mei multe ori preţul include şi două băuturi.

Răsfăţ gastronomic şi atmosferă orientală

Cât despre unde şi ce mâncăm, s-ar putea scrie la acest capitol pagini întregi. Bucătăria turcească, una dintre cele mai apreciate din bazinul mediteraneean, are mâncăruri pentru fiecare gust. Dar pentru că sunteţi într-o staţiune la malul mării, trebuie neapărat să încercaţi preparatele din peşte şi fructe de mare, care sunt servite în majoritatea restaurantelor de aici.

Pentru o atmosferă completă, în care răsfăţul gastronomic să fie însoţit de o privelişte specială, optaţi pentru un restaurant din cele câteva zeci aflate în zona portului, aproape de castelul medieval. Nota de plată, pentru două persoane, incluzând două feluri principale, salate, desert şi băuturi, ajunge, în medie, la 40-50 de lire turceşti, adică aproximativ 25 de euro.

După masă, o plimbare prin bazar, unde puteţi găsi haine, bijuterii, condimente şi dulciuri, şi o oră petrecută la o terasă cu narghilele pot completa seara de vacanţă perfectă.

Înapoi în vremurile antice

Din Kuşadasi, spre orice punct cardinal v-aţi îndrepta, ai o multitudine de opţiuni: oraşul antic Efes împreună cu locuinţa Fecioarei Maria din ultimii ani ai vieţii şi vestigiile templului zeiţei Artemis, ruinele oraşelor Milet şi Priene, dar şi Pamukkale, staţiunea de lux a grecilor din vechime, cu piscinele sale construite în urmă cu peste 2.000 de ani aflate în apropierea teraselor albe naturale, pline cu apă caldă. Taxele de intrare la obiectivele culturale şi istorice sunt cuprinse între 5 şi 10 euro.

Costurile excursiei

O săptămână de cazare la un hotel de trei sau patru stele veţi plăti între 200 şi 350 de euro. Preţul combustibilului este ridicat, aproape doi euro pentru un litru de benzină.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite