Vacanţă cu bani în siguranţă. Ce sfaturi ne dau bancherii
0Peste două milioane de români şi-au propus să plece în această vară în concediu, iar suma medie pe care un turist doreşte să o cheltuiască într-un concediu petrecut în ţară este de 140 de euro/persoană. Pentru un concediu petrecut în străinătate ar fi dispus să plătească 410 euro/persoană, reiese dintr-o analiză a echipei BCR Cercetare.
Pentru a permite accesul cât mai facil la propriile lor resurse financiare, BCR are instalate pe litoralul românesc 68 de ATM-uri şi peste 200 de POS-uri.
Sfaturile BCR pentru folosirea eficientă şi sigură a banilor în vacanţă
1. Folosiţi cardul pentru plăţi la comercianţi. Comisionul este zero şi asta e cea mai simplă şi sigură metodă de plată. În plus, evitaţi riscul de a pierde numerarul.
2. Dacă aveţi nevoie de numerar, folosiţi bancomatele propriei bănci. Pentru cardurile de debit BCR retragerile de numerar de la oricare din ATM-urile din Erste Group au acelaşi comision ca ATM-urile BCR din România. Aşadar, dacă vizitaţi Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, nu plecaţi cu banii cash din România, ci folosiţi bancomatele băncilor membre ale Erste Group.
3. Când ridicaţi bani de la ATM sau când plătiţi cu cardul, acoperiţi tastatura când introduceţi codul PIN.
4. Aveţi nevoie de bani schimbaţi? Utilizaţi retragerea de bani de la ATM-urile băncilor locale membre Erste Group în locul caselor de schimb valutar obscure sau schimbaţi bani doar la bănci. Comisioanele ascunse pot să aducă pierderi mult mai mari decât diferenţa de curs.
5. Bucuraţi-vă de plata în până la 24 rate egale cu dobândă 0%, prin utilizarea cardurilor de credit BCR în reţeaua de comercianţi parteneri la plata în rate, pentru a vă plăti vacanţa sau cumpărăturile de concediu.
6. Folosiţi cardurile de credit pentru a plăti la comercianţi cumpărăturile de vacanţă beneficiind de perioada de graţie (până la 53 de zile în cazul BCR). Astfel, nu trebuie să vă reduceţi bugetul de vacanţă.
7. Profitaţi de bonusarea plăţilor cu cardurile pentru plăţile direct la comercianţi. BCR oferă puncte de loialitate pentru fiecare leu cheltuit cu cardul bancar.
8. Urmăriţi extrasele de cont, de oriunde din lume, cu ajutorul canalelor alternative (internet şi phone-banking) pentru a avea o mai bună evidenţă a banilor cheltuiţi şi a evita surprizele neplăcute.
9. Interesaţi-vă înainte să plecaţi în vacanţă care sunt plafoanele zilnice de retragere numerar ale băncii cu care lucraţi. Dacă le consideraţi prea mici, faceţi o cerere la consilierul personal pentru mărirea lor. De exemplu, la BCR suma maximă care poate fi retrasă zilnic de la bancomat prin intermediul unui card de debit standard este echivalentul a 3.000 de lei.