UPDATE Fermierii, în marş spre Piaţa Victoriei. Ce revendicări au protestatarii, ce subvenţii le propune statul. Guvernul deblochează 3,6 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitingul fermierilor, care se desfăşoară în Bucureşti, a început cu câteva incidente provocate de câteva persoane care au încercat să rupă cordonul format din forţe de ordine

UPDATE ORA 14.50 - Protestatarii mărşăluiesc spre Piaţa Victoriei

Fermierii care au protestat în Parcul Izvor au plecat, în jurul orei 14,00 spre Piaţa Victoriei, unde urmează să protesteze până la ora 18,00.

Potrivit lui Claudiu Frânc, liderul Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, organizatorii au obţinut aprobare de la Primărie pentru 3.000 de persoane, în Piaţa Izvor, „urmând ca după-masă, la Piaţa Victoriei, să aducem restul de 4.000-5.000 de oameni“.

În ce priveşte revendicările pentru Ministerul Agriculturii şi Guvern, principalele solicitări sunt: eligibilitatea asociaţiilor şi cooperativelor pentru a putea beneficia de subvenţia pe suprafaţă, o schemă care să vină în sprijinul fermierilor cei mai afectaţi, care sunt fermierii mici“, a afirmat Frânc, subliniind că o parte dintre revendicări au fost rezolvate.

Referitor la discuţia de luni cu ministrul Agriculturii, Frânc a precizat că „s-a găsit o soluţie pe care urmează să o verifice din punct de vedere legal, pentru că la noi aşa se face: dăm o soluţie şi, când se spune că am rezolvat o problemă, de fapt mai mult am încurcat fermierii cu şi mai multe sancţiuni“.


Dimineaţa, fermierii au rupt cordonul format din jandarmi cu intenţia de a intra în curtea Palatului Parlamentului şi au aruncat cu lapte în direcţia forţelor de ordine. Mitingul a început la ora 11.00, în Parcul Izvor din Bucureşti, apoi protestatarii vor pleca în marş, la ora 13.30,  spre Piaţa Victoriei, la Guvern, unde acţiunea va fi reluată începând de la ora 14.30. Autorizaţia de miting est valabilă până la ora 18.00.

Mai multe asociaţii ale crescătorilor de vaci, oi şi porci, protestează în Capitală, în principal faţă de întârzierea acordării subvenţiilor şi a celorlalte plăţi din fonduri comunitare destinate sectorului zootehnic.

Plata subvenţiilor pe suprafaţă, spre exemplu, ar fi trebuit să înceapă încă din noiembrie anul trecut, dar la nivelul instituţiilor încă nu sunt activate softurile necesare. Crescătorii de animale şi-au exprimat de mai multe ori intenţia de a protesta în stradă faţă de aceste întârzieri, însă au tot amânat acţiunile.

Alte revendicări ar fi legate de suspendarea legii privind vânzarea terenurilor către străini până la elaborarea unui nou act normativ.

„Mai sunt chestiuni fiscale, legile din Parlament privind pachetul «lapte», care trebuie să fie urgent aprobate, legea cooperativelor etc. Şi au mai apărut noutăţi privind susţinerea zonei montane şi stoparea declinului sectorului creşterii de bovine din România“, a declarat liderul crescătorilor de bovine, Claudiu Frânc.

Lista revendicărilor

Vă prezentăm, în continuare, un scurt extras din lista revendicărilor prezentate de fermieri:

1. Modificarea  Ordinului 619 /2016:
    a) Prorogarea termenului de transformare a asociaţiilor în cooperative sau grupuri de producători, până la apariţia Legii 566 modificată, care se află în Parlament de anul trecut;
     b) Corelarea definiţiei de fermier activ cu legislaţia europeană în vigoare;
     c) Reintroducerea în lege a termenului de crescător pentru asociaţiile de crescători de animale reprezentative.

2. Suspendarea pe durata de  un an  a  prevederilor Legii  nr. 17 din  2014, Legea Vanzării Pămantului către Străini pentru modificare.

3. Continuarea  şi implementarea de urgentă, în cel mult o lună, a strategiei  pentru salvarea laptelui românesc.

4. Eliminarea taxei  pe ambalaje, care ar putea duce la scăderea preţului laptelui la poartă fermei.

5. Amânarea plătii impozitelor în funcţie de plată subvenţiilor pentru persoanele fizice sau juridice din sector.

6. Eliminarea plătii contribuţiei CAS pentru fermieri care plătesc impozite pe normă de venit şi calcularea cotei CASS la salariul minim pe economie.

7. Eaborarea unei scheme de plată din pachetul de Mediu  pentru fermierii din zonele defavorizate.


Ce propune APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează, într-un comunicat, că începând cu data de 22 martie 2016 se pot depune cereri pentru ajutorul excepţional destinat fermierilor din sectorul laptelui şi produselor lactate, conform HG nr. 160/16 martie 2016 pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor.

Cererile se depun la Centrele judeţene APIA până la data de 8 aprilie 2016.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar producătorii de lapte de vacă trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiţii:
•    sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări  pentru anul de cotă 2014-2015, şi deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015;
•    sunt în activitate, au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim - cumpărător, şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
•    producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.
Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar, se calculează de către APIA conform cantităţii de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel:
•    240 de euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 de tone inclusiv;
•    12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone şi până la 200 de tone inclusiv;
•    2.900 de euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.

Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor de acordare a ajutorului financiar în sectorul laptelui sunt disponibile pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.


Guvernul deblochează 3,6 miliarde de lei

„În şedinţa Guvernului din 23 martie 2016 a fost aprobată Hotărârea ce reglementează unele măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură“, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii (MADR).

„Facem precizarea că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigură resursele necesare efectuării plăţilor de către APIA beneficiarilor schemelor de plăţi directe pentru agricultură, a ajutoarelor excepţionale cu caracter temporar, a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură, a măsurii de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor, care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)“, arată ministerul.

Prin acest act normativ „se acordă un împrumut din partea Ministerului Finanţelor Publice în valoare de 3.600.000.000 de lei, din contul de venituri din privatizare, până la sfârşitul anului 2016“.

După ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează plăţile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare, iar Comisia Europeană le rambursează Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor Publice.

Măsura „a fost necesară pentru a asigura cât mai rapid resursele financiare necesare efectuării plăţilor menţionate mai sus din sume alocate temporar din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului de către Ministerul Finanţelor Publice“, mai precizează MADR.

- ştire în curs de actualizare -

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite