UPDATE Dragnea ar putea renunţa la TVA zero la locuinţe: Agenţii economici au o temere justificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD Liviu Dragnea ar putea renunţa la implementarea TVA zero pentru vânzarea de locuinţe şi pentru publicitate, una din măsurile promise în programul de guvernare al PSD, în urma unei reacţii negative a mediului de afaceri. El a precizat, joi, că agenţii economici din domeniu au o temere „justificată”.

UPDATE 14.50 Liviu Dragnea a declarat joi, la Parlament, referitor la proiectul care prevede reducerea TVA la zero pentru anumite categorii, că agenţii economici din domeniu au o temere „justificată” în ceea ce priveşte recuperarea TVA, iar în cazul în care Ministerul de Finanţe nu va găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei, există posibilitatea să renunţe la această măsură.

„Am stabilit cu colegii mei din comisiile de specialitate să ne vedem săptămâna viitoare să spună care au fost ultimele discuţii cu agenţii economici din domeniu, să vedem pentru că cei pentru care ne adresam cu această măsură se pare că au o temere justificată, în sensul că pot ajunge în situaţia să aibă probleme cu cash-flow-ul pentru că o să aibă de recuperat TVA”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă va renunţa la proiectul care prevede reducerea TVA la zero pentru anumite categorii.

Liderul PSD a mai spus că a solicitat Ministerului de Finanţe să găsească o soluţie în acest caz, existând posibilitatea să se renunţe la această măsură.

„În acelaşi timp, am cerut Ministerului de Finanţe să găsească până săptămâna viitoare o modalitate prin care să vedem dacă se poate rezolva această problemă, să nu ajungă agenţii economici din domeniu în situaţia în care să aştepte să-şi recupereze nişte bani un an, doi ani de zile. Şi aici sunt două variante posibile: ori să se recupereze imediat TVA sau, dacă nu găsim o soluţie, să renunţăm la această idee”, a completat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a susţinut că nu ar dori să se renunţe la această măsură care ar putea dinamiza domeniul.

„Eu nu aş vrea să renunţăm, pentru că este o măsură care poate dinamiza acest domeniu, adică nu aş vrea să ne împiedicăm de acest detaliu financiar-birocratic pentru a renunţa la această măsură”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor. 

***

Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi că există discuţii în acest moment cu partenerii sociali pe tema acestui proiect, el precizând că aceştia nu au fost convinşi că măsurile vor duce la creşterea industriei. Premierul spune că se discută şi cu reprezentaţii Comisiei Europene, având în vedere reglementările UE în domeniu.

Premierul Grindeanu a fost întrebat despre informaţiile privind renunţarea la măsuri, el afirmând că nu Guvernul a iniţiat proiectul, ci Parlamentul. „Eu ştiu că este o propunere şi un proiect legislativ, care a venit din Parlament. Măsura este prinsă în programul de guvernare, dar propunerea legislativă a venit din Parlament, nu a venit ca proiect dinspre Guvern. (...) Eu cred că cel mai bine e să vă transmită decizia de a retrage sau nu acest proiect de lege cei care au iniţiat”, a spus el, potrivit News.ro.

Unul dintre iniţiatorii proiectului este preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Premierul a afirmat că există însă discuţii în acest moment cu reprezentanţii industriilor de publicitate şi imobiliare, pentru elaborarea punctului de vedere al Guvernului asupra proiectului.

„Industria şi actorii (...) nu sunt foarte decişi că această măsură este una care să ducă la creşterea cifrelor de afaceri, a industriei din acest punct de vedere”, a spus el.

Grindeanu a mai afirmat că există discuţii şi cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Noi pentru punctul de vedere vorbim de diferite cote de TVA, aşa cum ştiţi, şi aici există regulamente şi reguli europene. Noi ne-am angajat că vom întreba CE legat de subiectul cotelor diferite de TVA, pentru că deja avem în anumite domenii. Ar însemna a treia cotă de diferită de TVA”, a precizat premierul.

Măsura privind eliminarea TVA este prevăzută în programul de guvernare şi a venit ca proiect de lege în Parlament, iniţiat de Liviu Dragnea. Proiectul a fost depus în Senat pe 22 februarie, dar nu a fost luat încă în discuţie de către comisiile de specialitate. Nici Guvernul nu a transmis încă un punct de vedere.

Procedură de infringement                                                                                                                   

Programul de guvernare al PSD promitea extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, începând cu 1 martie 2017. Această măsură nu a fost implementată până acum. Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a depus un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal prin care propune TVA zero, dar numai pentru livrarea de locuinţe, adică pentru locuinţele noi. 

Măsura are are în vedere „facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei.

Piaţa locuinţelor din România beneficiază deja de o cotă redusă de TVA, în valoare de 5%, pentru cumpărarea de locuinţe nou-construite.

Într-adevăr, un cumpărător se poate folosi de această facilitate o singură dată şi numai în anumite condiţii: locuinţa are o suprafaţă locativă utilă de până în 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, valoarea locuinţei nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. Această cotă redusă se aplică numai pentru livrarea de locuinţe ca parte a politicii sociale.

Pentru toate celelalte locuinţe, care nu se încadrează în aceste categorii, se utilizează cota standard de TVA de 19%.

Proiectul lui Dragnea ar fi avut efect numai asupra acelor locuinţe care beneficiază deja de TVA redus, însă o altă prevedere a proiectului care ar putea avea impact mai mare presupune majorarea plafonului de scutire până la care pot fi efectuate operaţiuni fără obligaţia plăţii TVA de la 220.000 de lei, cât este în prezent, la 300.000 de lei. De asemenea, în proiect nu mai există condiţia de suprafaţă, de 120 de metri pătraţi.

Cu toate acestea, Comisia Europeană putea să intre pe fir şi să critice această măsură, chiar şi să declanşeze o procedură de infringement împotriva României, dacă luăm în considerare că ţara noastră este parte a Uniunii Europene şi trebuie să respecte legislaţia europeană.

Este vorba aici despre directiva Comisiei Europene care prevede că un stat nu poate avea mai mult de două cote reduse de TVA. De asemenea, directiva stipulează faptul că statele membre nu pot aplica o cotă de TVA mai mică de 5% din baza de impozitare.

România mai aplică, pe lângă cota standard de TVA, de 19%, şi TVA redus de 5% pentru locuinţe, dar şi cotă redusă de 9% pentru alimente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite