Ungaria, următorul stat UE care intră în colaps?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forintul, moneda Ungariei, a atins cel mai scăzut curs al ultimilor doi ani
Forintul, moneda Ungariei, a atins cel mai scăzut curs al ultimilor doi ani

Ungaria ajunge şi ea pe lista ţărilor din regiune cu probleme economice grave. Încrederea investitorilor în această ţară va începe să scadă, dacă în luna noiembrie cea de-a treia agenţie de evaluare financiară va revizui în scădere ratingul de ţară.

Este vorba despre agenţia Standard &Poor's (S&P), care a anunţat printr-un comunicat, preluat de Bloomberg, că supraveghează acest stat, urmând probabil să retrogradeze indicele de ţară actual la unul "nerecomandat investitorilor".

Problema este însă una mai gravă pentru că şi celelalte două agenţii de evaluare financiară, Fitch şi Moody's, au revizuit şi ele perpectivele Ungariei, de asemenea, la negative deci "ţară nerecomandată pentru investiţii".

Politici imprevizibile

Standard & Poor's îşi justifică decizia criticând politicile "imprevizibile" ale guvernanţilor ungari, precum introducerea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei sau forţarea băncilor să accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare.
De asemenea, randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat în noiembrie la maximul ultimilor doi ani, în timp ce forintul s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumatate. Acest lucru a stârnit temeri cum că Guvernul ungar nu va putea finanţa cea mai ridicată datorie publică a unui stat UE din Europa de Est.

Fără credit de la FMI

Premierul ungar Viktor Orban, care a revenit în fruntea Guvernului anul trecut, a refuzat încheierea unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, din cauza criteriilor drastice pe care reprezentanţii FMI le impun. Unii analişti susţin că în acest fel Executivul ar avea mai multă libertate de mişcare pentru a aplica "politici neortodoxe" pe care altfel Fondul nu le-ar permite.

Ungaria a avut un acord cu FMI încheiat în 2008.

Guvernanţii ungari se apără cu deficitul mic

În schimb, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Peter Szijjarto, susţine că deficitul Ungariei va sub nivelul celor din alte state ale Uniunii Europene. "Cu doar două zile în urmă, Comiai Europeană a declarat că deficitul bugetar al Ungariei va fi sub 3%, lucru pe care îl vor putea susţine doar alte şapte state ale Uniunii Europene", a spus Szijiarto, potrivit Reuters.

Previziunile Comisiei Europene pentru anul 2012 în Ungaria indică un deficit de 2,8% din PIB, însă pentru anul 2013 arată o posibilă creştere la 3,7%.

O altă ţară care ar putea intra în faliment este Spania. Citeşte mai multe aici:

Cine va fi următoarea victimă a crizei datoriilor, după Grecia şi Italia?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite