Un român economiseşte salariul mediu timp de 7 ani dacă vrea să cumpere o locuinţă de 70 mp. Cum e în alte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
blocuri sector 3 bucuresti foto FB Robert Negoita

Un român trebuie să economisească salariul mediu timp de 7 ani dacă vrea să cumpere o locuinţă de 70 mp, potrivit analistul eToto Bogdan Maioreanu, care precizează şi care sunt preţurile în principalele state europene.

„Pieţele imobiliare încep să resimtă măsurile antiinflaţioniste, aflate sub presiunea efectelor conflictului din Ucraina şi a îngrijorărilor legate de inflaţie şi o posibilă recesiune. În timp ce preţurile materialelor de construcţii cresc, dezvoltatorii observă, de asemenea, o schimbare în ceea ce priveşte cheltuielile de consum, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut ale cumpărătorilor, ceea ce ar putea afecta apetitul acestora pentru investiţii”, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu. 

Potrivit acestuia, piaţa imobiliară europeană este în continuare prognozată să crească în acest an. Un studiu realizat de BNP Paribas vede anul 2022 ca fiind ultimul an cu randamente de două cifre pe piaţa imobiliară, inclusiv în sectorul imobiliar comercial şi rezidenţial.

Cu toate acestea, datele recente ale Eurostat arată că pe piaţa imobiliară se întrevăd probleme la orizont. Comparând trimestrul al patrulea din 2021 cu 2010, preţurile locuinţelor au crescut faţă de chirii în 19 state membre ale UE. Preţurile locuinţelor au crescut în 24 de state membre ale UE şi au scăzut în trei. Faţă de 2010, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia 156%, Ungaria 128% şi Luxemburg 128%.

Scăderi au fost înregistrate în Grecia -23%, Italia -19% şi Cipru -9%. În România preţurile locuinţelor au crescut cu 15% faţă de 2010, în timp ce chiriile au crescut cu 22%.

România este una dintre cele 8 ţări din UE în care chiriile cresc mai mult decât preţurile locuinţelor. Campioana este Estonia, unde din 2010 chiria a crescut cu 171,39%, în timp ce preţurile locuinţelor au crescut cu 156%. Italia este un alt exemplu, unde casele au pierdut 12% din valoare, dar chiriile au crescut cu aproape 7%, toate acestea în condiţiile în care salariile au crescut mai puţin decât preţurile imobilelor. 

Ultimele date arată că în România, în luna martie, volumul lucrărilor din domeniul  construcţiilor a crescut de la an la an cu 21% pentru clădirile rezidenţiale şi cu 16% pentru clădirile nerezidenţiale - inclusiv clădirile de birouri şi comerciale. 

Potrivit unui studiu Deloitte, pentru a cumpăra o proprietate de 70 mp, o persoană din România ar trebui să economisească 7 ani salariul mediu anual. Acest lucru este similar pentru Polonia, Marea Britanie, Italia, Germania şi Olanda, cu o medie între 6 şi 8 ani. Cele mai scumpe pieţe imobiliare folosind această metodă de calcul sunt Serbia, Cehia, Slovacia şi Austria, care au o medie între 15 şi 10 ani. Cele mai puţin costisitoare sunt Norvegia, Bulgaria, Portugalia şi Belgia, cu mai puţin de 5 ani.  

Creşterea ratelor dobânzilor şi schimbarea alocării cheltuielilor de consum determinată de inflaţie ar putea crea o modificare a cererii de locuinţe noi şi pot determina preferinţa pentru închiriere în locul achiziţiei.

Constructorii resimt deja creşterea preţurilor la materialele de construcţie, influenţate de conflictul din Ucraina şi de problemele legate de lanţurile de aprovizionare.

Acest lucru duce la creşterea costurilor de construcţie şi, într-un mediu cu inflaţie ridicată, s-ar putea dovedi dificil să le transfere către clienţi fără a afecta cererea. De asemenea, există un alt factor care ar putea restricţiona cererea. În România, ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,71%, arătând o creştere de 0,5% în mai puţin de două săptămâni. În condiţiile în care Banca Naţională a României a anunţat continuarea creşterii ratei de referinţă, creditele ipotecare devin din ce în ce mai scumpe. Potrivit raportului Deloitte, România a avut cea mai mare rată a dobânzii creditelor ipotecare dintre toate ţările UE. 

De obicei, piaţa imobiliară din SUA acţionează ca un semnal, evoluţia pieţei americane ajungând mai devreme sau mai târziu şi în Europa. Ultimele date din Statele Unite arată o scădere semnificativă a vânzărilor de locuinţe existente până la nivelul din iunie 2020 - trei luni consecutive de scădere.

Vânzările au scăzut cu 2,4% faţă de luna precedentă şi cu 5,9% faţă de anul precedent. Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari din Statele Unite (NAR) consideră că această scădere este rezultatul preţurilor ridicate ale locuinţelor combinate cu creşterea ratelor creditelor ipotecare. Aceştia estimează că un declin în sectorul imobiliar este iminent şi că piaţa va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie, după creşterea din ultimii doi ani.

Piaţa imobiliară din SUA a avut o problemă cu stocul de case nevândute, care era foarte mic, dar această situaţie se redresează. Stocul de case nevândute se situează la 2,2 luni în condiţiile actuale de vânzare, în creştere de la 1,9 luni în martie, dar în scădere de la 2,3 luni în aprilie 2021.

Este o piaţă neobişnuită în care vânzările sunt în scădere, dar casele listate încă se vând rapid, unii cumpărători optând pentru ipoteci fixe pe 5 ani pentru a se proteja de creşterile de dobândă, în timp ce 26% din toate tranzacţiile din aprilie au fost făcute în numerar.

O altă tendinţă care favorizează vânzările rapide este concurenţa pe care o fac investitorii instituţionali persoanelor fizice. În ultima vreme, investitorii instituţionali reprezintă între 28% din cumpărători în Texas, 19% în Georgia şi 16% în Utah, Missouri, Carolina de Nord, Ohio şi Florida. 

Doar 25% dintre investitorii români favorizează investiţiile imobiliare, mai puţin decât investiţiile în acţiuni şi cripto, conform sondajului eToro Retail Investor Beat. Întrebaţi cum văd piaţa imobiliară locală în acest an, 39% o văd cu performanţe mai slabe, 28% cu performanţe mai bune şi 31% o văd neschimbată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite