Un fermier a dat statul în judecată pentru că nu-şi poate lucra pământul. Ce a decis instanţa
0Un fermier a dat statul în judecată pentru că, din cauza carantinei, nu îşi poate lucra terenurile agricole, scrie Agro Tv, precizând care a fost decizia instanţei.
Fermierul român a solicitat instanţei dreptul de a părăsi locuinţa astfel încât să-şi lucreze suprafeţele pe care le deţine. Procesul, desfăşurat în premieră în România, s-a judecat la Tribunalul Ialomiţa, instanţă care a respins solicitarea fermierului. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea cauzei urmează să fie reluată, scrie Agro Tv.
Agricultorul din Ţăndărei a solicitat Tribunalului Ialomiţa dreptul de a-şi lucra terenurile în baza unei Ordonanţe Preşedinţiale. A apelat la acest mijloc de a-şi cere drepturile deoarece Ordonanţele Preşedinţiale au un caracter urgent de judecată. Urgenţa în cazul său emană din faptul că trebuie să-şi lucreze terenurile pentru a înlătura riscul de compromitere a culturilor înfiinţate.
În solicitarea înaintată instanţei, fermierul a cerut judecătorilor să admită intrarea şi ieşirea din oraşul Ţăndărei pentru o singură persoană care are atât studiile necesare, cât şi experienţa profesională, pentru a supraveghea culturile agricole. Judecătorii Tribunalului Ialomiţa au respins însă demersul fermierului, invocând că acţiunea este «inadmisibilă».
În motivarea cauzei, magistraţii au precizat faptul că «aparenţa de drept nu este în favoarea reclamantei, cererea acesteia promovată pe calea Ordonaţei Preşedinţiale apare ca fiind inadmisibilă».
Concret, judecătorii au stabilit că, având în vedere carantina impusă la Ţăndărei şi starea de urgenţă, fermierul nu are dreptul de a face astfel de solicitări.
Cu toate acestea, Constituţia României, la art. 53, alin. 2, prevede faptul că unele drepturi pot fi restrânse, în niciun caz anulate.
Potrivit estimărilor oficiale, la Ţăndărei, există aproximativ 10 mii de hectare cultivate cu cereale care trebuie lucrate de fermierii care le administrează.