Un alt eşec pentru parteneriatul public-privat. Canalul Siret-Bărăgan va fi inclus în programul naţional de irigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
canalul siret-baragan

Guvernul a decis să nu mai construiască în parteneriat public-privat canalul Siret-Bărăgan, urmând ca Ministerul Agriculturii să preia această investiţie şi să o includă în programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat la finalul lunii iunie includerea pe lista proiectelor strategice de investiţii care urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat şi a Canalului magistral Siret – Bărăgan.

Însă în şedinţa Guvernului din 15 februarie 2019 Dăncilă a anunţat o schimbare. 

„Luăm măsuri şi pentru refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii din România, obiectiv stabilit şi în programul de guvernare. (...) Aprobăm astăzi un act normativ prin care obiectivul de investiţii «Canal magistral Siret - Bărăgan» va trece din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a fi inclus în programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România", a declarat Viorica Dăncilă în debutul şedinţei de guvern.

Premierul a explicat că obiectivul de investiţii, proiectat pe o lungime de 191 kilometri, pe teritoriul judeţelor Vrancea, Brăila, Buzău, Ialomiţa, cuprinde două etape de realizare.

„Finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va permite folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare. Astfel, vom facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi vom asigura o productivitate crescută a culturilor”, a mai declarat Dăncilă.

Astfel, Guvernul a declarat obiectivul „Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a” ca infrastructură de irigaţii de utilitate publică şi a dispus completarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.793/2016, cu obiectivul „Canal magistral Siret–Bărăgan - Etapa I-a”.

Etapa I a canalului magistral Siret–Bărăgan, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, cuprinde 5,7 km deja funcţionali care vor fi transmişi bunurilor aflate în domeniul public al statului. Porţiunile de canal cuprinse între km 5+700 şi km 51+500, aflate în diverse faze de execuţie, vor fi finalizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

„Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa a II-a“, cuprinzând canalul pe zona Râmna –Acumulare Dridu, pe lungime de 139,5 km, se va realiza conform prevederilor legale în vigoare.

Finanţarea se asigură de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prin finalizarea obiectivului „Canal magistral Siret–Bărăgan - Etapa I-a” se asigură condiţii pentru aplicarea irigaţiilor pe o suprafaţă de circa 120.000 ha, cu rol determinant pentru exploataţiile agricole din zonă în obţinerea de producţii sigure şi stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite