UE este pe cale să ajungă la un acord cu privire la modernizarea Pactului de Stabilitate

0
Publicat:

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în noaptea de vineri spre sâmbătă, 10 februarie, cu privire la o reformă a normelor bugetare ale UE menită să garanteze redresarea finanțelor publice, păstrând în același timp investițiile.

foto bancnote euro și drapelul Uniunii Europene
UE este pe cale să ajungă la un nou acord pentru regulile sale bugetare Foto: Shutterstock

Președinția belgiană a Consiliului UE pe rețeaua de socializare X a anuțat noile înțelegeri printr-o postare cu textul „Acord". Textul, aflat în discuție de mai bine de doi ani, a fost criticat pentru că este foarte complex și denunțat de eurodeputații de stânga ca fiind un instrument de instalare a austerității în Europa. Presați de timp, negociatorii au ajuns în cele din urmă la un acord după 16 ore de discuții, transmite Le Figaro.

Având în vedere termenele procedurale, era absolut necesar să se ajungă la un acord, astfel încât textul să poată fi votat în sesiunea plenară de la Strasbourg din primăvară, înainte de vacanța parlamentară care precede alegerile europene din iunie. Acordul la care s-a ajuns aseară va permite statelor membre să aplice noile norme începând din acest an pentru bugetele lor pentru 2025.

Salut acordul politic privind reforma noastră ambițioasă a guvernanței economice a UE, pentru o economie europeană competitivă și echitabilă", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua de socializare X. „Noile norme vor permite țărilor UE să investească în punctele lor forte, consolidându-și în același timp finanțele publice".

Noile reguli vor „contribui la echilibrul și sustenabilitatea finanțelor publice, la reformele structurale, la promovarea investițiilor, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în UE”, a precizat președinția belgiană a Consiliului UE pe X.

Reforma vizează modernizarea Pactului de stabilitate, creat la sfârșitul anilor '90, care limitează deficitul public general al fiecărei țări la 3% din PIB și datoria publică la 60%. Considerat prea drastic, acest cadru nu a fost niciodată respectat cu adevărat și a fost considerat învechit. Deși confirmă aceste rate emblematice, noul text face puțin mai flexibilă ajustarea cerută țărilor UE în cazul unor deficite excesive. Concret, acesta prevede ca statele membre să își prezinte propria cale de ajustare pentru a asigura sustenabilitatea datoriei lor, acordându-le mai mult timp în cazul în care întreprind reforme și investiții.

Orientarea s-ar baza pe modificările cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decât deficitele, care pot fluctua în funcție de nivelul de creștere. Dar Germania și aliații săi „frugali” au reușit să înăsprească cadrul bugetar prin impunerea unui efort minim cuantificat de reducere a datoriei și a deficitelor pentru toate țările UE, în ciuda reticenței Franței și Italiei.

Aceste modificări au denaturat parțial proiectul și au făcut textul mult mai complex. Cu puțin timp înainte de Crăciun, miniștrii de finanțe ai UE au ajuns cu greu la o poziție comună cu privire la această reformă, care vizează să combine disciplina bugetară cu protejarea investițiilor necesare pentru tranziția ecologică și apărare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite