UE a decis să accelereze procesul de renunțare la combustibilii fosili. Ce măsuri au luat oficialii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană este pregătită să-și intensifice obiectivele de energie regenerabilă pentru 2030, accelerând trecerea de la combustibilii fosili, în timp ce blocul încearcă să reducă rapid emisiile și să-și reducă dependența de Rusia, relatează CNBC.

UE vrea ca 42,5% din energia blocului să fie din tehnologii regenerabile, Foto: Facebook
UE vrea ca 42,5% din energia blocului să fie din tehnologii regenerabile, Foto: Facebook

Negociatorii Consiliului European și ai Parlamentului au ajuns, joi, la un acord provizoriu pentru a furniza 42,5% din energia blocului din tehnologii regenerabile, cum ar fi energia eoliană şi solară, până la sfârșitul deceniului, a declarat parlamentarul UE Markus Pieper, pe rețeaua de socializare Twitter.

Pieper a descris acordul drept „o zi bună pentru tranziția energetică a Europei”.

Se spune că acordul va include o „încărcare indicativă” suplimentară de 2,5% pentru a permite blocului să ajungă la o cotă de 45%. Acesta urmează să înlocuiască obiectivul actual al directivei UE privind energiile regenerabile, pentru o cotă de 32% din energie regenerabilă până în 2030, care este în vigoare din decembrie 2018, transmite CNBC.

Propunerea trebuie acum aprobată de reprezentanții statelor membre UE în Consiliu și apoi în Parlament. Astfel de acorduri sunt de obicei date cu modificări minime.

UE dorește să fie neutră în carbon până în 2050. Pe termen mediu, vrea ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puțin 55% până în 2030, ceea ce UE numește planul său „Fit for 55”.

Pachetul „Fit for 55” a fost prezentat pentru prima dată în iulie 2021 și urmărește să alinieze cadrul legislativ al UE în materie de climă și energie cu obiectivul său de neutralitate climatică pentru 2050.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia din februarie 2022 și criza energetică care a urmat au schimbat fundamental peisajul energetic al regiunii în ultimele luni. Parlamentarii blocului au fost supuși presiuni pentru a aduce țintele regiunii în conformitate cu această nouă realitate.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili ruși până în 2027, ca răspuns la ostilitățile președintelui Vladimir Putin din Ucraina.

Pe de altă parte, state Uniunii Europene au aprobat, marţi, un text legislativ care va pune capăt vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare cu ardere internă din 2035.

Textul validat va obliga autoturismele noi să nu mai emită CO2 începând de la mijlocul deceniului următor, ceea ce înseamnă, practic, o interdicţie a comercializării de automobile care funcţionează pe bază de benzină şi motorină, precum şi a celor hibride, în beneficiul automobilelor complet electrice, relata Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite