Ucraina şi Serbia interzic exporturile de grâu, porumb, făină, ulei şi carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene. Foto: shutterstock
Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene. Foto: shutterstock

Guvernul ucrainean va interzice exporturile de bunuri agricole esenţiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare şi carne, potrivit unei decizii adoptate marţi de executivul de la Kiev. Iar Serbia  a anunţat o măsură similară.

Conform rezoluţiei, va fi „interzis” exportul de ovăz, mei, hrişcă, zahăr, sare, grâu, porumb, carne, precum şi de bovine şi produse secundare din Ucraina, conform CNN.

„Aceasta înseamnă o interdicţie de facto a exportului”, se arată într-o declaraţie a cabinetului.

Ministrul ucrainean al Agriculturii şi Alimentaţiei, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” şi „pentru a răspunde nevoilor populaţiei pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene.

Împreună, Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Preţul grâului au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, atingând preţuri nemaivăzute din 2008.

Ucraina se îndrepta pentru un an record de exporturi de grâu înainte de invazie, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei încetineau, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

Serbia va interzice exporturile unor produse alimentare

Serbia va interzice şi ea exporturile de grâu, porumb, făină şi ulei, începând de joi, pentru a contracara creşterile preţurilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic pentru B92 TV, conform Reuters.

Vucic a declarat marţi că exporturile de cereale, făină şi ulei au crescut în ultimele zile din cauza preţurilor ridicate de pe pieţele internaţionale.

„Unii oameni văd asta ca pe o oportunitate de a face bani. Nu putem permite asta ”, a spus Vucic.

„Vom avea suficient grâu pentru nevoile noastre”.

Decizia oficială de a interzice exporturile de produse alimentare nu a fost încă aprobată de guvern.

„Trecem prin cea mai mare criză din 1945”, a spus Vucic.

Serbia nu a introdus sancţiuni împotriva Moscovei, în ciuda presiunilor de a-şi armoniza politica externă cu UE, ca ţară candidată.

Gazprom Neft din Rusia este proprietarul majoritar al monopolului petrolier al ţării, fiind acţionar majoritar al societăţii petroliere sârbe NIS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite