TVA-ul pentru anumite produse și servicii s-a majorat în 2024. Pentru ce plătesc românii mai mult

0
Publicat:

De la 1 ianuarie 2024, mai multe produse și servicii au înregisrat majorări ale TVA-ului, fie de la 5 la 9%, de la 9 la 19% și chiar de la 5 la 19%. 

colaj foto TVA, facturi, bani, calcule
TVA-ul pentru anumite produse și servicii s-a majorat în 2024: Pentru ce plătesc românii mai mult?

Legea reformei fiscale intrată în vigoare la începutul anului 2024 conține mai multe modificări în zona cotelor de TVA, acestea vizând creșterea taxei care ar urma să fie achitată de către contribuabili către stat pentru mai multe categorii de produse, de la vicii la sport sau chiar evenimente culturale. 

O serie de operațiuni au fost scoase și ele din sfera cotelor reduse de TVA și apoi mutate la cotă standard, iar altele au fost mutate de la cota de 5% la cota de 9% sau chiar 19%.

Produsele pentru care TVA-ul s-a majorat cu 4%

Cele mai multe operațiuni care au suferit modificări odată cu noile măsuri fiscale au fost cele care aveau o cotă de 5% și acum au o cota TVA de 9%. 

Potrivit noilor măsuri de austeritate, șapte astfel de produse au trecut de la 5% la 9%, iar ca urmare, comercianții și companiile au majorat și ei prețurile, pentru a putea face față scumpirilor. Astfel, o măsură care nu ar fi trebuit să impacteze populația, a ajuns să lovească dur cetățenii români care încasează salariul minim pe economie.

Astfel, accesul la evenimente culturale, târguri, parcuri, expoziții și cinematografe s-a scumpit și accesul la evenimente sportive s-a scumpit și el. În ceea ce ține de imobiliare, TVA-ul a crescut cu 4% în cazul livrărilor de locuințe către persoane fizice, care include și terenul pe care acestea sunt construite.

Și piața energiei verzi a fost lovită de această majorare de 4% a TVA-ului. Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, destinate locuințelor dar și cele destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale s-a scumpit. De asemenea, același grad de scumpire a fost înregistrat și la livrarea și instalarea de componente pentru repararea sau extinderea sistemelor menționate anterior dar și pentru livrarea sistemelor de înaltă eficiență ca parte componentă a livrărilor de construcții, precum și livrarea și instalarea sistemelor ca extraopțiuni la livrarea unei construcții.

Produsele pentru care TVA-ul s-a majorat cu 14%

Cota de TVA de 5% a fost, de asemenea, modificată în sensul aplicării cotei stamdard de 19% în ceea ce privește utilizarea facilităților sportive, astfel abonamentele la sală sau cursurile sportive pentru copiii s-au scumpit simțitor. 

Și transportul s-a scumpit în 2024 cu 14%. Astfel, un bilet de tren sau pentru un alt vehicul istoric cu tracțiune cu aburi pe linii înguste, în scop turistic sau de agrement a devenit acum mai scump. Aceeași scumpire s-a înregistrat și la transportul de persoane în instalații de transport pe cablu precum telecabină, telegondolă, telescaun și teleschi dar și transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală și cu ambarcațiuni pe apă.

Cota de TVA s-a majorat cu 14% și pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă , respectiv produse montane, eco și tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Produsele pentru care TVA-ul s-a majorat cu 10%

Cota de TVA de 9% a crescut la 19% în cazul comercializării anumitor bunuri în 2024. Aceste scumpiri s-au înregistrat la băuturile alcoolice, cele nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202 99 și NC 2202 10 00 (ape minerale, naturale sau carbogazificate îndulcite, care vor fi mai scumpe indiferent dacă acestea conțin sau nu zahăr, indulcitori sau arome) și alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut de zahăr este de cel puțin 10g per 100 de grame de produs, cu expecția cozonacilor și al biscuiților.

Produse care au rămas la același preț

Potrivit unor declarații realizate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în 2024 nu ar urma să se înregistreze scumpiri pentru produsele și serviciile HoReCa sau pentru medicamente.

Nu se majorează TVA la alimente si medicamente. Așa rămâne. Este agreat în Coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente. În centrul măsurilor a fost să protejăm oamenii și mediul de afaceri. Nu va exista cota de TVA peste 19%. Noi suntem printre puținele țări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA”, a dat asigurări Boloș, pentru Digi24.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite