Trezoreria va împrumuta cu 40 milioane de lei Complexul Energetic Hunedoara. Statul încearcă salvarea companiei, angajaţii protestează de două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara operează două termocentrale şi patru mine, având peste 6.000 de angajaţi
Complexul Energetic Hunedoara operează două termocentrale şi patru mine, având peste 6.000 de angajaţi

Trezoreria va împrumuta cu 40 milioane de lei, în condiţii de piaţă, Complexul Energetic Hunedoara, din venituri rezultate din privatizare, astfel încât să poată fi rambursat ajutorul de stat acordat în guvernările anterioare şi stabilit drept ilegal de către Comisia Europeană, anunţă Guvernul.

Împrumutul va fi acordat prin ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a arătat, la începutul şedinţei de guvern, că este vorba de un prim pas în salvarea companiei.

Energeticienii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara protestează de două zile din cauza neacordării ajutorului de salvare de 167 de milioane de lei, aprobat de către Comisia Europeană, dar respins de către ministerele Finanţelor şi Justiţiei.

Ei mai cer şi includerea termocentralelor Mintia şi Paroşeni în strategia energetică şi desfiinţarea unei firme înfiinţate de curând, care ar fi generatoare de costuri.

„Este un protest spontan. Se asigură continuitatea în activitate. Oamenii din schimbul al treilea nu au plecat acasă dimineaţă şi o parte din schimbul întâi nu au intrat la muncă pentru a protesta faţă de neacordarea ajutorului de stat în valoare de 37,7 milioane euro pentru achiziţionarea certificatelor de carbon care ar asigura continuitatea activităţii, dar şi pentru desfiinţarea firmei PrestServ înfiinţată în 17 aprilie cu scopul de a prelua căile ferate uzinale, cantinele şi cabinetele medicale de la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Acestă nouă firmă este generatoare de costuri pentru cele două termocentrale şi are noi posturi bine plătite. Dacă până acum serviciile erau interne şi oamenii erau angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, acum apelăm la acestă firmă pentru servicii şi ne va costa mai mult“, a declarat Ionel Ticula, liderul Sindicatului Liber Electrocentrale Deva, citat de Mediafax.

Printre revendicările protestatarilor se numără crearea şi asumarea de către Guvern a unei strategii energetice naţionale care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele din Valea Jiului, asfel încât cele peste 6.000 de locuri de muncă să fie menţinute.

Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră şi riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă, adică o sumă totală de 120 de milioane de euro.

Cauza? Compania nu a putut încasa ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei pe care Comisia Europeană îl aprobase, din cauza opoziţiei ministerelor Finanţelor şi Justiţiei.

Un certificat de emisii reprezintă dreptul companiei de a emite în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. De regulă, o tonă de CO2 este eliminată la producerea unui MWh de energie.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi. Societatea operează termocentralele Mintia şi Paroşeni şi patru mine viabile de huilă din Valea Jiului.

Deşi minerii protestează deja de două zile, ministrul de resort – Andrei Gerea – nu a reacţionat în niciun fel.

Alexandru Blaj, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, a demisionat la finele lunii aprilie din funcţie din cauza blocării ajutorului de salvare la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, mai ales că ajutorul fusese aprobat de către Executivul de la Bruxelles.

Starea sectorului termo este gravă, producţia de electricitate în termocentrale scăzând în primele trei luni cu 12,6% în primul trimestru al acestui an, până la 7 TWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite