Noi proteste ale angajaţilor de la Complexul Energetic Hunedoara. Ministrul Andrei Gerea nu reacţionează în niciun fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara protestează şi astăzi faţă de neacordarea ajutorului de salvare de 167 de milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Peste 200 de angajaţi de la Termocentrala Mintia protestează în curtea unităţii, după ce ieri peste 300 de energeticieni au protestat în faţa prefecturii Hunedoara.

Ei mai cer şi desfiinţarea unei firme înfiinţată în luna aprilie şi care va prelua o parte din servicii, pe motiv că ar fi generatoare de mari costuri.

„Este un protest spontan. Se asigură continuitatea în activitate. Oamenii din schimbul al treilea nu au plecat acasă dimineaţă şi o parte din schimbul întâi nu au intrat la muncă pentru a protesta faţă de neacordarea ajutorului de stat în valoare de 37,7 milioane euro pentru achiziţionarea certificatelor de carbon care ar asigura continuitatea activităţii, dar şi pentru desfiinţarea firmei PrestServ înfiinţată în 17 aprilie cu scopul de a prelua căile ferate uzinale, cantinele şi cabinetele medicale de la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Acestă nouă firmă este generatoare de costuri pentru cele două termocentrale şi are noi posturi bine plătite. Dacă până acum serviciile erau interne şi oamenii erau angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara, acum apelăm la acestă firmă pentru servicii şi ne va costa mai mult“, a declarat Ionel Ticula, liderul Sindicatului Liber Electrocentrale Deva, citat de Mediafax.

Printre revendicările protestatarilor se numără crearea şi asumarea de către Guvern a unei strategii energetice naţionale care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele din Valea Jiului, asfel încât cele peste 6.000 de locuri de muncă să fie menţinute.

Odiviu Morcan, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Hunedoara spunea că angajaţii solicită o strategie energetică pe care Guvernul să şi-o asume şi să o propună Comisiei Europene. „Până acum, guvernanţii şi parlamentarii de Hunedoara nu au intervenit pentru a nu fi distrus CEH Hunedoara. Nu s-a venit în niciun moment cu nicio soluţie viabilă, iar acum suntem aproape să pierdem peste 6.000 de locuri de muncă, adică pâinea a peste 6.000 de familii. Noi vrem locuri de muncă, vrem să ne păstrăm locurile de muncă şi să fie elaborată o strategie energetică care să cuprindă şi termocentralele Mintia şi Paroşeni“, spunea liderul sindical.

Comisia Europeană (CE) a aprobat temporar un ajutor de salvare în valoare de 167 de milioane de lei, dar acesta nu a fost acordat din cauza opoziţiei ministerelor Finanţelor şi Justiţiei. Astfel, compania nu a reuşit să îşi cumpere certificatele de emisii necesare şi riscă acum amenzi uriaşe din partea autorităţilor de la Bruxelles.

Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră şi riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă, adică o sumă totală de 120 de milioane de euro.

Cauza? Compania nu a putut încasa ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei pe care Comisia Europeană îl aprobase, din cauza opoziţiei ministerelor Finanţelor şi Justiţiei.

Un certificat de emisii reprezintă dreptul companiei de a emite în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. De regulă, o tonă de CO2 este eliminată la producerea unui MWh de energie.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi. Societatea operează termocentralele Mintia şi Paroşeni şi patru mine viabile de huilă din Valea Jiului.

Deşi minerii protestează deja de două zile, ministrul de resort – Andrei Gerea – nu a reacţionat în niciun fel.

Alexandru Blaj, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, a demisionat la finele lunii aprilie din funcţie din cauza blocării ajutorului de salvare la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, mai ales că ajutorul fusese aprobat de către Executivul de la Bruxelles.

Starea sectorului termo este gravă, producţia de electricitate în termocentrale scăzând în primele trei luni cu 12,6% în primul trimestru al acestui an, până la 7 TWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Mai puteţi citi:

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite