Trei miliarde de euro gratis pentru energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei a trimis în ultimul moment Comisiei Europene planul de investiţii pentru termocentrale, prin urmare acestea vor primi certificate gratuite de dioxid de carbon şi după 2013. Altfel, companiile ar fi trebuit să cumpere de pe piaţa liberă tot necesarul de certificate

Sectorul energetic este responsabil pentru cea mai mare parte a emisiilor poluante, iar Uniunea Europeană are un plan ambiţios de reducere a efectelor negative asupra mediului. Astfel că a fost creat un mecanism prin care companiile sunt încurajate să investească în reducerea poluării.

Termocentralele din România, dar şi alte companii poluatoare, precum cele din siderurgie, industria aluminiului şi ciment, au primit până acum de la Comisia Europeană aproximativ 300 de milioane de certificate gratuite de emisii, în funcţie de istoricul lor de poluare.

În cazul în care emisiile sunt mai mari, compania trebuie să cumpere certificate în plus de pe piaţă, pentru ca, la momentul decontării, numărul de tone de emisii să coincidă cu numărul certificatelor pe care le deţine. În prezent, preţul unui certificat este de circa 10 euro, dar în urmă cu trei ani era în jur de 30 de euro.

Ne-am încadrat în termen, dar cu emoţii

Mecanismul ar fi trebuit să funcţioneze până în 2013, când companiile ar fi trebuit să-şi cumpere din piaţă întregul necesar de certificate. Însă, în martie, Comisia a anunţat că producătorii de energie mai pot primi gratis până în 2020 o parte din aceste certificate, întrucât oficialii europeni au realizat că energia s-ar fi scumpit foarte mult fără această derogare. Însă facilitatea a fost prelungită doar cu condiţia existenţei unor planuri de investiţii care să fie trimise la Bruxelles până la 30 septembrie 2011.

Ministerul Economiei a început târziu să lucreze la acest plan, însă a reuşit în final să-l transmită Comisiei cu câteva zile înainte de expirarea termenului. „A fost un proces elaborat, pentru că am inclus aici nu doar centralele din portofoliul nostru, ci şi pe cele de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi pe cele private, peste 20 în total", au declarat, pentru „Adevărul", surse din minister.

Potrivit acestora, pachetul trimis la Bruxelles conţine două tipuri de investiţii la care s-au angajat centralele în următorii şapte ani, care vor totaliza aproape patru miliarde de euro. „În primul rând, este vorba de Planul Naţional de Investiţii, în cadrul căruia termocentralele vor realiza lucrări de aproape două miliarde de euro. De aceeaşi sumă va fi nevoie şi pentru al doilea tip de investiţii, care vizează strict lucrări de mediu", au mai spus sursele menţionate.

Pentru primul tip de investiţii, companiile pot primi certificate gratuite în valoare echivalentă cu 30-70% din suma totală, iar, în cazul celor de mediu, valoarea acestor documente va fi între 50% şi 70% din investiţii. Prin urmare, România poate primi între 1,6 şi 2,8 miliarde de euro sub forma certificatelor de emisii în perioada 2013-2020.

Ne bazăm pe cărbune

Comisia Europeană va evalua timp de şase luni cererile primite şi le poate respinge parţial sau în întregime. Doar zece state, printre care şi România, au mai putut opta pentru alocarea gratuită a certificatelor, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta şi Polonia. Sunt eligibile pentru această derogare centralele electrice operaţionale la 31 decembrie 2008 sau cele unde planul de investiţii a început până la această dată.

Sectorul termoenergetic produce aproape jumătate din energia ţării, 40% fiind centrale pe bază de cărbune, iar 8% - pe gaze. În urmă cu o lună, când nu se ştia dacă ministerul va trimite în timp util planul de investiţii la Bruxelles, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie, a estimat pentru „Adevărul" că preţul final al energiei ar putea creşte cu 30-40% în următorii şase ani. Aceasta dacă luăm în calcul toate costurile de mediu şi toate schemele-suport de pe acest palier: achiziţia certificatelor de emisii, subvenţiile pentru energia regenerabilă, precum şi bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă de 18 lei pe MWh, introdus în factură din aprilie.

Jale în termocentrale

Peste 80% din termocentralele din România au fost construite în perioada 1970-1980 şi au durata de viaţă depăşită, se arată în proiectul Strategiei Energetice a României pentru 2011-2035, document care se află în dezbatere publică din aprilie şi nu a fost nici până acum aprobat de Guvern.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite