Totul despre programul Casa Verde fotovoltaice. Opt din zece români nu știu ce documente au nevoie pentru a se înscrie

0
Publicat:

Un studiu intern realizat de o companie specializată în sisteme fotovoltaice arată că 80 la sută dintre respondenți, care vor să fie beneficiari ai programului „Casa Verde” nu știu ce documente le sunt necesare pentru a se înscrie în program.

Panouri fotovoltaice. Foto Arhivă.
Panouri fotovoltaice. Foto Arhivă.

Informațiile au fost centralizate de companie, ca urmare a numeroaselor solicitări de a primi informații, trimise de români

„În 60 la sută din cazuri au întrebat când începe programul, în aproape 80 la sută din cazuri ce documente sunt necesare pentru înscriere, iar în 40 la sută din cazuri au întrebat dacă înscrierea poate fi făcută de compania noastră, deoarece o parte din ei nu au acces la Internet sau nu ştiu să folosească aplicaţia de înscriere”, arată Albert Soare, fondator Kilowat, într-un comunicat de presă, transmis Agerpres.

Lipsa informării și confuziile legate de documentele şi procesele necesare înscrierii în programul Casa Verde reprezintă cauzele pentru care mulți români nu reușesc să depună proiectele pentru a primi finanțări pentru „energie verde”.

O noutate a programului este și finanţarea bateriilor de stocare a energiei, însă specialiștoo arată că la cea mai mică eroare de montaj, bateriile îşi pot pierde peste 50 la sută din capacitatea de stocare, astfel că investiţia iniţială şi contribuţia beneficiarilor devin practic inutile, Albert Soare.

„Recomandarea noastră este ca românii care îşi doresc să scape de grija facturilor la energie să acţioneze responsabil şi să lucreze doar cu instalatori autorizaţi, care au în stoc echipamente omologate. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid. În loc să funcţioneze 10 ani sau 20 de ani, cât au garanţie, se pot defecta în doar câteva zile. Mai mult decât atât, dacă nu sunt instalate şi exploatate corect, îşi pierd foarte repede puterea, o simplă eroare putând să scadă capacitatea de stocare. Dacă bateriile nu funcţionează corect, sistemul fotovoltaic îşi pierde practic jumătate din utilitate”, se arată în comunicatul transmis Agerpres.

Buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice

Peste 60.000 de familii din România vor putea beneficia în acest an de finanțările alocate de Ministerul Mediului, pentru achiziția și montarea de panouri fotovoltaice. În 2024, Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget record.

„Două miliarde de lei urmează să fie puse la dispoziția românilor pentru ca aceștia să producă electricitate în propria locuință, să participe la un mediu mai curat, dar în același timp să plătească facturi mai mici la energie electrică”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-o conferință de presă susținută joi, 29 august 2024.

Noutatea programului din acest an este creșterea, de la 20.000 de lei la 30.000 de lei, a sumei care poate fi acordată solicitanților, de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituția care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, inclusiv a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Condiții pentru a obține finanțarea în Programul Casa Verde - Fotovoltaice

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” 2024 va debuta 6 septembrie cu sesiunea de înscriere a instalatorilor, iar din data de 27 septembrie vor putea aplica şi persoanele fizice pentru a primi finanţare de la stat.

Pentru a beneficia de finanțarea nerambursabilă a panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, proprietarii de locuințe trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

În primul rând, beneficiarul finanțării nerambursabile a panourilor fotovoltaice trebuie să fie o persoană fizică domiciliată în România.

Pentru a se putea înscrie la Casa Verde Fotovoltaice 2024, beneficiarul trebuie să aibă achitate la zi datoriile la bugetul de stat.

Panourile fotovoltaice pot fi instalate doar la adresa din buletin a beneficiarului.

Panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice pot fi instalate doar pe casă sau terenul pe care beneficiarul este proprietar. Acesta trebuie să fie proprietar permanent, nu provizoriu, conform extrasului de carte funciară.

O altă condiție importantă: casa unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință și nu de activități economice.

În plus, casa sau terenul pe care vor fi instalate panourile finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

Acte necesare în dosarul de înscriere

Înscrierea în Casa Verde Fotovoltaice 2024 se poate face doar după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Sunt necesare aceleași documente ca și anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, plus extrasul de carte funciară.

Până ce va fi deschisă sesiunea de înscriere în program de către AFM, solicitanții pot să pregătească toate actele necesare finanțării panourilor fotovoltaice. Actele trebuie neapărat să fie în perioada de valabilitate în momentul încărcării lor în aplicație.

Iată care sunt pașii pentru înscriere în program.

1. Pregătirea actelor în format digital pentru înscriere în program. Toate actele necesare trebuie scanate și salvate în format PDF pe calculatorul beneficiarului.

2. Pregătirea datelor de identificare a beneficiarului de finanțare fotovoltaice. Datele de identitate (serie și număr buletin, nume, prenume, dată naștere, CNP, valabilitate, etc) se scriu într-un Notepad sau un document Word pentru a putea fi luate copy/paste la completarea formularelor.

3. Adresa de e-mail pentru crearea contului și comunicarea cu Administrația Fondului pentru Mediu. Beneficiarul trebuie să aibă o adresa de e-mail validă. Se poate depunde un singur proiect de pe o adresa de e-mail.

4. Crearea contului AFM pe platforma online specifică. Trebuie creat din timp un cont pe platforma AFM la adresa următoare: https://inscrierionline.afm.ro/

Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot alege instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Pentru sesiunea din acest an a programului, Administrația Fondului pentru Mediu estimează că vor fi 67.000 de noi beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice”.

Anul acesta nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune.

Sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanţare trebuie să aibă capacitate de minimum trei kilowaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite