Totul despre noua amnistie fiscală. Cum vor putea scăpa datornicii de penalități

0
Publicat:

Azi va fi pus în transparență publică actul normativ prin care vor fi anulate dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie, a anunțat Marcel Ciolacu, luni, în ședința de Guvern.

Persoanele fizice și firmele vor benficia de clemența statului. FOTO: Adevărul
Persoanele fizice și firmele vor benficia de clemența statului. FOTO: Adevărul

Economia României se zbate să supraviețuiască, într-o perioadă în care creșterea s-a redus substanțial, iar deficitul amenință să arunce totul în aer. Pe de altă parte, datele oficiale furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului arată că numai în primele șase luni ale acestui an au fost radiate 45.547 de firme, la nivel naţional, cu 34,38% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023. La fel stau lucrurile și în privința firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2024. 10.412 firme au fost nevoite să-și suspende activitare, în creştere cu 31,17% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Toate acestea arată că taxele și impozitele sufocă tot mai mult mediul economic privat, dar și personale fizice, practic pe fiecare cetățean.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, 2 septembrie, că proiectul Guvernului pentru amnistia fiscală sau marea „grațiere a datornicilor vânduți statului” va fi pus astăzi în dezbatere publică.

Cum pot să scape românii de o parte din datorii

Concret, conform proiectului pregătit de Ministerul Finanțelor, asta înseamnă că firmele cu datorii la stat și persoanele fizice vor scăpa de toate dobânzile și penalitățile în cazul în care vor plăti toate restanțele până în 25 noiembrie.

„Azi va fi pus în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie”, a spus Marcel Ciolacu, la prima ședință a Guvernului, luni, 2 septembrie.

Mai mult, el susține că va lua măsuri și în favoarea „contribuabilor onești din această țară”: „Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a precizat premierul.

Profit.ro scrie că, potrivit proiectului, românii cu datorii către ANAF pot scăpa plătind doar 50% din datoria inițială, dacă valoarea debitului principal este sub 5.000 de lei, și plătind 75% din datoria inițială dacă valoarea debitului principal este peste 5.000 de lei.

Totodată, potrivit sursei citate, firmele cu datorii vor beneficia de ștergerea integrală a accesoriilor dacă plătesc, iar firmele care sunt contribuabili bun-platnici, adică nu au datorii, vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată. Ministerul Finanțelor vizează să încaseze 7,5 miliarde de lei de la persoanele juridice, în timp ce la persoanele fizice impactul nu a fost calculat. Sunt luate în calcul datoriile înregistrate la 31 august, iar pentru a beneficia de amnistie, acestea trebuie achitate până la 25 noiembrie.

Această amnistie seamănă cu cea din perioada pandemiei, diferența fiind că atunci erau șterte complet dobânzile și penalitățile.

ANAF avea de recuperat arierate de 34 miliarde lei, la 31 martie 2024, din care 22,9 miliarde lei erau pentru bugetul de stat.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite