Topul companiilor româneşti din Europa Centrală şi de Est. Pe ce loc se află Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Topul celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est (ECE) include şi 65 de companii româneşti şi, deşi România creşte ca evoluţie a companiilor, ţara noastră este încă sub potenţialul economiei autohtone şi sub potenţialul PIB-ului.

 Acestea sunt principalele concluzii ale studiului  Coface Top 500 ECE, în care compania internaţională de asigurări de credit raportează cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, reflectând evoluţiile din regiune. Topul complet poate fi găsit mai jos.

„România trebuie privită cu multă atenţie în perioada ce vine. În ultimii ani, tot mai multe com-panii au crescut destul de mult încât să intre în Top 500, de la 56 în 2013, la 65 în 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din România (891 milioane de euro) este încă sub majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, însă a înregistrat cea mai mare rată de creştere în 2016 (+6,6%). România creşte ca evoluţie a companiilor, dar este încă sub potenţialul economiei autohtone şi sub potenţialul PIB-ului, cu toate că înregistrează cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Cine conduce topul                                            

Automobile Dacia este compania românească situată cel mai favorabil în Top 500 companii din ECE. Ea se situează pe locul 14 la nivelul regiunii, cu o cifră de afaceri de 4,22 miliarde de euro şi un profit net de 100,6 milioane de euro, în anul 2016.

Următoarea în top este OMV Petrom Marketing, cu afaceri de 3,25 miliarde de euro anul trecut şi un profit net de 85 de milioane de euro. Pe locul trei se situează OMV Petrom SA, cu afaceri de 3,01 miliarde de euro şi profit net de 200 de milioane de euro.

În clasament urmează, completând primele 10 locuri, Kaufland România, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, British American Tobacco, Carrefour România, Lidl şi Lukoil România.

image

Ce afaceri au avut companiile din TOP 500

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 miliarde de euro în 2016. Cele mai mari companii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri şi a profitului net, însă şi-au crescut semnificativ forţa de muncă. Sectorul auto a depăşit sectorul petrol şi gaze, fiind cel mai mare pentru prima dată.

După atingerea unui maxim de 3,5% în 2015, cel mai ridicat nivel post-criză, creşterea medie în ECE a scăzut la 2,9% în 2016. Economiile au beneficiat de situaţia favorabilă de pe piaţa muncii, cu scăderea ratei şomajului şi creşterea salariilor. „Mediul macroeconomic care se îmbunătăţeşte a avut un efect pozitiv asupra afacerilor, insolvenţele companiilor scăzând cu 6% în 2016 şi cu 14% în 2015”, explică Katarzyna Kompowska, Director General Coface pentru Europa Centrală şi de Est. „Mai mult, pieţele forţei de muncă au continuat să se îmbunătăţească, ceea ce a dus la o rată a şomajului care a atins cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată, cel mai bun în Republica Cehă, cu 4,0%. Creşterea salariilor şi inflaţia scăzută, împreună cu îmbunătăţirea sentimentului consumatorilor, au făcut din consumul casnic principala forţă motrice a expansiunii economice, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra unor sectoare din Europa Centrală şi de Est”, a spus ea.

Top 500 jucători: creşterea forţei de muncă

Companiile din Top 500 au generat 580 miliarde de euro în 2016 - o scădere uşoară de 0,6% - şi au înregistrat o scădere mai accentuată a profitului net cu -3,1%, până la 26,3 miliarde de euro. Spre deosebire de scăderea cifrei de afaceri şi a profitului net, rata de ocupare a forţei de muncă a luat avânt. Companiile din Top 500 din Europa Centrală şi de Est (ECE) au consolidat în mod semnificativ angajările cu +3,9%, până la 2,24 milioane de persoane. Această evoluţie s-a reflectat în scăderea ratei şomajului în regiune. În zece ţări, rata şomajului a scăzut chiar cu mai mult de 10%, cel mai semnificativ  fiind în Ungaria cu -25,0% până la 5,1%, iar Republica Cehă cu -21,6% până la 4,0%. În majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ratele şomajului sunt acum chiar mai scăzute decât în ​​ţările din Europa de Vest. Singura ţară care a înregistrat cifre mai ridicate ale şomajului decât în ​​anul precedent este Estonia cu +9,7%, până la 6,8%.

Peisajul diverselor sectoare: industria auto în creştere, sectorul petrolului şi gazului în scădere

Analiza pe sectoare a arătat o piaţă în schimbare. Industriile tradiţionale au scăzut, iar cele noi au fost gata să preia creşterea. Deşi cifra de afaceri globală a scăzut cu -0,6%, nouă din cele 13 sectoare şi-au crescut cifra de afaceri faţă de anul precedent. Scăderea cifrei de afaceri în Top 500 poate fi atribuită unui număr de patru sectoare: petrol şi gaze (-5,4%), energie (-7,3%), inginerie mecanică şi de precizie (-59,1%) şi metale (-6,4%). Pierderile veniturilor acestora au fost prea mari pentru a fi compensate de performanţa pozitivă a celorlalte sectoare.

Scăderea din sectorul petrolului şi gazului, care a dominat anterior clasamentul, a fost monitorizată pe parcursul ultimilor ani. Cu 92 de companii (18,4%) rămase în Top 500, faţă de 111 în 2015 (22,2%), sectorul a înregistrat o pierdere în ceea ce priveşte cifra de afaceri datorită pieţei mondiale dificile de mărfuri. Prin urmare, peste 50% din cele 92 de firme din această industrie au pierdut teren în clasament.
Sectorul auto şi transporturilor a preluat poziţia de lider cu o cifră de afaceri de 128 MLD EURO. În UE, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 7%. Această cerere mai mare a avut un impact pozitiv asupra producătorilor de autovehicule, cu sediul principal în Europa Centrală şi de Est. Producătorii auto, de componente şi de piese de schimb din regiune şi-au crescut capacităţile pentru Europa de Vest, principala lor destinaţie de export. În 2016, peste 20% dintre companiile din Top 500 ECE (102 companii) au activat în acest domeniu, în timp ce în 2015 au fost doar 17%. Veniturile au crescut cu +8,6%, iar profitul net cu +6,8%. Acest rezultat se datorează unui mediu economic foarte favorabil, cu cerere în creştere.

O perspectivă bună în 2017 şi 2018

Creşterea economiilor din ECE este de aşteptat să se redreseze în urma încetinirii de anul trecut. Coface prognozează că rata medie a PIB-ului în Europa Centrală şi de Est va creşte la 3,4% în 2017 şi la 3,3% în 2018. Ambii ani vor fi alimentaţi de o creştere stabilă a consumului privat, susţinută de îmbunătăţirile continue pe piaţa muncii. Gospodăriile au înregistrat deja o creştere a preţurilor. Acest lucru indică o inversare a perioadei deflaţioniste înregistrate în multe economii în trimestrele anterioare”, adaugă Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru Europa Centrală şi de Est.

Coface CEE Top 500 Ranking 2017-06 09 2017

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite