„The Telegraph“: E mai bine să fii în afara zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se poate spune că este surprinzător că moneda euro a supravieţuit până în momentul de faţă, dând dovadă de o rezistenţă mult mai mare decât şi-au imaginat numeroşii analişti economici care au avertizat cu privire la destrămarea zonei euro.

Cei care au pariat pe prăbuşirea monedei euro în acest an au avut de pierdut, pe când cei care au investit în activele Greciei au luat decizia corectă, scrie „The Telegraph“.

Atunci când politica şi economia se ciocnesc, aproape întotdeauna economia este cea care câştigă, dar, din cauza monedei unice,  politica a triumfat asupra economiei. Multe state de la periferia zonei euro au suferit un colaps economic la fel de puternic ca cel produs de distrugerile din Al Doilea Război Mondial. Totuşi, ele se agaţă de uniunea monetară ca şi cum ea ar fi singura speranţă de salvare. Ori de câte ori pare că totul va ceda, se face  mereu ceva pentru a opri colapsul. Cel puţin pe acest front, politicienii au fost la fel de buni ca şi promisiunea de a face ce este nevoie.

Mai întâi a fost stabilit un mecanism comun de salvare, apoi Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pentru a sprijini sistemul bancar şi, în cele din urmă, în această toamnă, s-a angajat să sprijine pieţele suverane de obligaţiuni.

Odată cu supravieţuirea, a venit şi încrederea că ceea ce a fost mai rău a trecut, oricât de nefirească ar putea fi această ipoteză. Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, a anunţat în această săptămână că „există lumină la capătul tunelului, că încrederea se întoarce şi că avem nevoie să ne menţinem pe această direcţie.”

Dar a spus acelaşi lucru şi în urmă cu doi, îşi aminteşte Jonathan Portes, de la Institutul Naţional britanic de Cercetare Economică şi Socială. Până la urmă, euro a supravieţuit, dar numai pentru a se menţine într-o stare de boală cronică pe termen lung, pentru care nu apare nicio uşurare, scrie „The Telegraph“. La un moment dat, moneda unică a fost menită să reprezinte progresul economic reciproc. Astăzi, doar menţinerea sa până anul viitor pare să  fie un scop suficient.

Marea Britanie consideră că zona euro a devenit destul de încrezătoare în viitorul ei, încât să se poată obişnui cu poziţia Regatului Unit, de a fi membru al Uniunii Europene, dar în afara uniunii bancare şi a monedei unice. Votul cu privire la noua reglementare bancară va necesita o „dublă majoritate“, adică a naţiunilor din zona euro, dar şi a membrilor UE din afara zonei euro. Negociatorii britanici s-au asigurat să existe o clauză de „non-discriminare“, pentru a preveni Banca Centrală Europeană să desfăşoare acţiuni care să îi dezavantajeze pe cei din afara monedei unice.

Această concesie stabileşte un precedent important, pentru că, dacă se aplică şi în alte zone, formalizează piaţa internă ca fiind ceva pentru întreaga Europă, nu doar pentru zona euro. Cu câteva luni în urmă, puţini ar fi crezut că o astfel de situaţie este posibilă.

„Nu există nicio îndoială că este mai bine să te afli în afara acestei nebunii economice, decât să fii direct implicat. Totuşi, în ciuda automulţumirii pe care o au britanicii pentru că au ajutat la evitarea unei calamităţi în zona euro, nu e ca şi cum economia noastră stă mai bine acum. S-a reuşit, în mod miraculos, ca rata şomajului să fie constantă, dar aceasta este singura parte bună a unei economii care, de altfel, este la fel de profund afectată ca oriunde în altă parte. S-ar părea că a avea propria monedă nu reprezintă o garanţie a succesului economic, din moment ce suntem de mai mult de cinci ani în criză, iar soluţiile de durată par mai departe ca niciodată“, scriu jurnaliştii britanici.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite