Teren viran transformat în parcare
0
Investiţia în amenajarea cu locuri de parcare a unui lot de teren situat într-o zonă semicentrală se amortizează în câţiva ani. În aşteptarea parcărilor promise de autorităţile locale, proprietarii de terenuri din Bucureşti fac bani frumoşi din transformarea parcelelor pe care le deţin în parcări private.
Fiecare bucureştean ştie cât de greu este să găsească un loc de parcare atunci când are proasta inspiraţie să ajungă acasă mai târziu de ora 17.00. O operaţiune care nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute se transformă într-un adevărat maraton al turelor prin cartier. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Mihai, care locuieşte într-un apartament de bloc, s-a decis să cumpere un teren pe care să îşi construiască o casă, neapărat cu garaj.
A găsit un lot care îndeplinea criteriile pe care şi le dorea. Este destul de aproape de centru, în cartierul Teiul Doamnei, şi, mai mult decât atât, este la doi paşi de blocul în care locuieşte. Numai că planurile iniţiale i-au fost date peste cap de scăderea salariului.
Astfel încât a început să se întrebe cum ar putea valorifica terenul pe care îl avea. Soluţia i-a venit în minte destul de repede. A transformat cei 300 de metri pătraţi în spaţii de parcare. A avut nevoie de un certificat de urbanism şi de autorizaţie de construcţie. Le-a obţinut în câteva săptămâni. Amenajarea în sine l-a costat doar câteva sute de euro, în condiţiile în care cea mai scumpă etapă a fost cea a construcţiei gardului.
Clienţi a găsit repede, iar Mihai speră să amortizeze investiţia în câţiva ani. Inclusiv banii cheltuiţi pentru cumpărarea terenului. Un teren de 300 de metri pătraţi situat în cartierul Teiul Doamnei costă aproximativ 300.000 de euro. Pe această suprafaţă pot fi parcate în jur de 20 de maşini. Dacă pentru fiecare, proprietarul plăteşte 300 de lei lunar, investiţia va fi amortizată în 15 ani.
13.000 de cereridoar în sectorul 2
Astfel de parcări private pot fi numărate pe degete în Bucureşti. Majoritatea aparţin complexurilor rezidenţiale, iar accesul este permis doar riveranilor. „În sectorul 2 sunt 18 parcări private aferente celor 18 ansambluri rezidenţiale existente", spune Mariana Georgescu, director al departamentului comunicare al Administraţiei Domeniului Public din sectorul 2 (ADP2).
Alte tipuri de parcări private nu sunt cuprinse în statisticile oficiale. În sectorul 2 sunt puse la dispoziţia conducătorilor auto 153.000 de locuri de parcare, din care 113.000 sunt amenajate în parcările publice si de reşedinţă. Acestora li se adaugă cele 40.000 de locuri pe toate arterele de circulaţie unde nu este interzisă prin lege staţionarea autovehiculelor, conform reprezentanţilor ADP2. Număr insuficient în condiţiile în care există 13.000 de cereri de locuri de parcare pentru care deocamdată nu există nicio soluţie.
Închirierea cu ora
Cei care au făcut aceste cereri sunt dispuşi să plătească sume considerabile pentru a avea asigurat un loc de parcare. Un lot de teren situat într-un cartier semicentral poate aduce bani frumoşi proprietarului, mai ales dacă acesta poate monta un sistem de parcări inteligente.
Pe 50 de metri pătraţi pot fi parcate pe verticală 12 maşini. Sistemul smart-parking costă minimum 100.000 de euro, dar chiria lunară pentru un autovehicul poate depăşi 100 de lei. În cazul în care terenul se află în apropierea unor instituţii sau clădiri de birouri, afacerea poate fi şi mai profitabilă. Astfel de locuri de parcare se închiriază cu ora.
De exemplu, pe strada Buzeşti, lângă Piaţa Victoriei, unde se anunţase iniţial construcţia unei clădiri de birouri, proprietarii terenlui au decis să amâne construcţia şi au amenajat o parcare cu 125 de locuri în care au investit 50.000 de euro. Preţul cerut şoferilor este de 6 lei pe oră.
Pentru închirierea unui loc de parcare de la ADP suma este într-adevăr mai mică, fiind cuprinsă între 37,34 şi 76,65 lei pe an în funcţie de zonă, dar puţini sunt şoferii norocoşi care se bucură de această facilitate. Asta mai ales în condiţiile în care lucrările promise de către ADP se desfăşoară cu întârziere. Din cele 3.800 de locuri de parcare promise pân la sfârşitul anului, „2500 de locuri sunt date deja în funcţiune, iar restul, aflate în diverse stadii de execuţie, conform avizului de la Comisia Tehnică a Primăriei Municipiului Bucureşti şi urmează să fie finalizate la începutul anului 2010", explică Mariana Georgescu.
300 de lei. Aceasta este suma cerută lunar de către proprietari pentru închirierea unui loc de parcare.
Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului
Amenajarea unei parcări pe un teren presupune în primul rând obţinerea actelor necesare, la fel ca în cazul unei clădiri, respectiv Plan Urbanistic şi autorizaţie de construcţie. Lucrările nu sunt foarte costisitoare. Este necesară o fundaţie de grosime minimă. Se poate turna ciment sau se pot pune pavele, care chiar dacă sunt mai scumpe sunt mai uşor de întreţinut ulterior, iar aspectul parcării este mai atrăgător.
Amenajarea costă minimum 1.000 de euro dacă se alege un sistem clasic. Un sistem vertical, de parcare inteligentă, necesită, pe lângă investiţia în scheletul parcării, şi o fundaţie mai solidă, care să suporte o greutate mai mare.( Dan Nistor, Reprezentant DoiConstruct)