Teodorovici: „Orice am scoate din Codul Fiscal, tot nu ne încadrăm în deficitul de 1,2% din PIB. TVA s-ar putea reduce la 19% chiar înainte de sfârşitul anului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodorovici spune că vom depăşi pur şi simplu nivelul deficitului bugetar asumat şi îl vom corecta pe urmă
Teodorovici spune că vom depăşi pur şi simplu nivelul deficitului bugetar asumat şi îl vom corecta pe urmă

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, marţi, că este posibil ca TVA să fie redusă la 19% mai devreme de 1 ianuarie 2016, el adăugând că „orice s-ar scoate din Codul Fiscal“, România tot nu s-ar putea încadra în deficitul bugetar de 1,2%.

„Noi stăm şi analizăm propunerile venite din partea Preşedinţiei vizavi de retrimiterea Codului Fiscal la Parlament şi, repet, nu văd cum Codul Fiscal să arate, în sensul de a scoate măsuri din el, pentru că orice am scoate tot nu ne încadrăm în deficitul de 1,2%“, a explicat Teodorovici.

El a spus că este sigur că TVA va fi redusă la 19%. „Acest lucru este sigur, avem 19% la TVA de la 1 ianuarie, cel târziu, eu am şi anunţat că este posibil ca astfel de măsură să fie aplicată chiar puţin mai devreme“, a adăugat ministrul.

Care sunt soluţiile

Ministrul Finanţelor a arătat că se discută la Guvern care este varianta cea mai bună pentru adoptarea Codului Fiscal, după ce preşedintele Iohannis a decis retrimiterea lui în Parlament.

„Discutăm care sunt posibile scenarii şi luăm o decizie. Din punctul meu de vedere, normal este ...ar fi bine ca Parlamentul să fie cel care adoptă Codul fiscal, preşedintele să fie cel care îl promulgă. (...) Soluţiile sunt: fie Parlamentul în sesiune extrordinară va adopta Codul Fiscal în foma în care a fost trims de preşedinte, fie în Guvern printr-o ordonanţă să fie adoptat. Urmează să avem o discuţie, eu o să prezint posibile scenarii: Palamentul, în sesiune extraordinară, Guvernul în pachet sau măsură cu măsură până la final de august şi decizia o vom lua în Guvern“, a spus Teodorovici.

El a mai spus că orice măsură ar fi scoasă din Codul Fiscal, tot va fi depăşit deficitul de 1,2 %. „Orice măsură să scoatem din Codul Fiscal, impactul pe deficit este acelaşi, adică tot depăşim 1,2%. Codul Fiscal categoric va rămâne la fel, eventual unele măsuri devansate ca şi aplicare“, a arătat Teodorovici.

Întrebat dacă se depăşeşte limita deficitului de 1,2 % în cazul în care s-ar scădea TVA doar la 20% şi nu la 19%, Teodorvici a explicat: „Dacă luăm oricare măsură din Codul Fiscal, cea mai mare fiind reducerea TVA, şi chiar dacă le-am scădea cu 1,2 puncte procentuale, tot depăşim acel 1,2%. Sau oricare din celelalte măsuri mai mici ca şi impact, dacă le scoatem din Codul Fiscal, la fel, desigur rămâne TVA, tot depăşim 1,2%, deci discuţia aceasta cu întoarcerea în Parlament este o discuţie artificială“.

Limită artificială

„Acea limită este pusă pentru că cineva cândva a asumat un astfel de nivel extrem de scăzut, în condiţiile în care România nu trebuia să facă un astfel de pas. Noi nu aveam o datorie publică atât de ridicată, încât România să fie obligată la un deficit atât de scăzut. Mai mult, Parlamentul a adoptat Codul Fiscal, care este un proiect de lege, la fel, noi avem 3% la care trebuie să ne raportăm foarte clar prin Tratatul de la Maastricht. Cu toate acestea, sunt multe state europene care au depăşit acest nivel şi întrebarea se pune de ce România trebuie să rămână într-un astfel de nivel? De ce acum când avem o situaţie macroeconomică cea mai bună după revoluţie? (...) În privinţa deficitului, am spus că ne menţinem sub 3% şi încercăm prin modul în care facem bugetul pe 2016 la a avea un deficit cât mai aproape de cel asumat de 1,2% în 2010“, a mai explicat Teodorovici.

„Nu trebuie să rămânem anoraţi în astfel de angajamente“

El a spus că România nu trebuie să rămână ancorată în aranjamente de acest fel. „Guvernul este interesat în a aplica politici, măsuri fiscale cât mai bune şi nu trebuie să rămânem ancoraţi în angajamente de acest fel, în timp ce alte state cu deficit foarte mare se finanţează, se dezvoltă, iar noi, din păcate, trebuie să păstrăm sau să majorăm distanţa dintre noi şi ceilalţi din punct de vedere economic“, a adăugat Teodorovici.

El a fost întrebat dacă va încerca o renegociere cu autorităţile europene în privinţa deficitului sau îl va lăsa aşa cum a fost negociat şi trecut în lege şi pur şi simpu îl vom depăşi.

„Vom încerca ambele variante, pe de o parte vom avea Codul Fiscal care va duce la un deficit mai mare, pe de o parte vom avea discuţii la Consiliul European pentru a încerca majorarea acestuia, dar şanse sunt destul de mici. Atunci vom face ce am zis, în legea privind răspunderea fiscal bugetară, 69/2010, se spune foarte clar că este un mecanism de corecţie, în astfel de situaţii Guvernul poate prezenta şi adopta şi, la fel, comunica Parlamentului un plan de măsuri cuantificabile care produc efecte în anul imediat următor, adică 2016“, a răspuns Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite