Teodorovici, despre ordonanţa lăcomiei: Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie modificată. Cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Nu trebuie să plecăm de la ideea că ordonanţa lăcomiei trebuie modificată, a declarat vineri seara ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, ca răspuns la anunţul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că ar putea fi eliminată taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

„Nu trebuie să pornim de la ideea că trebuie să fie modificată. Dacă va fi un motiv să aducă un plus pentru români cu siguranţă suntem deschişi la orice fel de propunere, dar până atunci cei care speră să nu mai spere, pentru că speră degeaba”, a declarat Eugen Teodorovici, la Digi24.

Liderul Senatului a spus recent că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă, care a consimţit că taxa este excesivă şi „cel mai probabil”, Guvernul va renunţa la ea.

Întrebat dacă a discutat cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre ideea unei eventuale modificări, ministrul Eugen Teodorovici a spus că nu a discutat şi a subliniat că „orice idee la acest nivel se discută în coaliţie”, or el personal nu a participat la vreo discuţie de acest gen.

Întrebat dacă preşedintele Senatului s-a grăbit cu anunţul, Eugen Teodorovici s-a limitat să spună: „Nu vreau să fac astfel de remarci”.

Nu e sigur că se elimină această taxă? a insistat jurnalistul.  „Îşi fac mulţi speranţe printr-un puternic lobby pe care îl fac zi de zi, noapte de noapte, în ţară şi în afara ţării, că vorbim de bănci, de energie, de comunicaţii. Se face un lobby intens. Şi cândva, curând, o să vă explicăm foarte clar şi în mod public care sunt presiunile pe toate fronturile, şi sunt presiuni foarte mari pentru ca lucrurile să se schimbe. Vorbesc despre energie şi despre bănci. Scrisorile care vin din afara României”, a afirmat şeful de la MFP.

El a mai spus că trebuie făcută o analiză pe companii, şi în speţă pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ. „Trebuie să fie făcută o analiză şi pe companiile care sunt, în speţă, pe zona Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ decât este azi, pentru că are companii importante şi trebuie să vedem exact dacă cei care ne reprezintă pe noi ca stat în acele Consilii de Administraţie şi nu numai sunt cei mai potriviţi oameni, înţeleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, acţionează cu bună credinţă când participă la acele şedinţe”, a mai spus Teodorovici.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite