Țările UE ies din Tratatul privind Carta Energiei, semnat acum aproape trei decenii

0
Publicat:

Statele membre UE au convenit joi să iasă, în comun, din Tratatul privind Carta Energiei, ca urmare a îngrijorărilor că acest acord internţional subminează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice.

colaj foto schimbări climatice
Țările UE ies din Tratatul privind Carta Energiei, semnat acum aproape trei decenii

În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic. În ultimii ani, acest tratat a fost utilizat pentru a contesta măsurile care vizau închiderea unor termocentrale care funcţionează cu combustibili fosili.

Miniştrii din ţările membre UE au convenit joi să iasă, în comun, din acest tratat la reuniunea care a avut loc la Bruxelles, au declarat pentru Reuters doi oficiali europeni.

Acum, decizia miniştrilor va merge în Parlamentul European pentru a obţine sprijinul eurodeputaţilor. Votul pozitiv al Parlamentului European este foarte probabil având în vedere că anterior Legislativul european a îndemnat statele membre să iasă din Tratatul privind Carta Energiei.

La mijlocul anului trecut, Bruxelles-ul a propus ca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei. Aceasta, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia, au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat.

Până acum, ţările UE au amânat o decizie de ieşire pentru că există unele state, precum Cipru şi Ungaria, care doresc să facă parte din acest tratat, în timp ce alte state sunt îngrijorate că eforturile lor vizând modernizarea tratatului ar fi pierdute odată cu retragerea lor.

În încercarea de a strânge majoritatea calificată de care are nevoie pentru o ieşire coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, săptămâna trecută Executivul comunitar a propus ca ţările membre UE să sprijinire un set de reforme care ar urma să fie aduse Tratatului.

Această propunere a Bruxelles-ului pare să fie cea care a permis deblocarea unui acord pentru ieşirea, în comun, din Tratatul privind Carta Energiei.

Ţările UE vor aproba propunerea vizând reformarea tratatului la o reuniune care va avea loc în luna mai, a declarat o sursă din interiorul preşedinţiei belgiene a UE, care va organiza discuţiile.

Una dintre principalele reforme propuse a fi aduse Tratatului privind Carta Energiei este reducerea la 10 ani a perioadei în care companiile energetice din ţările non-UE, precum Japonia sau Turcia, ar urma să se bucure de protecţie pentru investiţiile lor existente în blocul comunitar.

O eventuală retragere din tratat fără a aproba mai întâi reformele, ar lăsa UE vulnerabilă în faţa unei aşa-numite "clauze de caducitate", care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite