Târgul Naţional Imobiliar şi-a deschis porţile. Case fără taxe şi preţuri minime istorice la tIMOn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expozanţii de la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), deschis în Bucureşti, ţin cont de puterea de cumpărare a clienţilor şi afişează reduceri echivalente cu impozitele, dar şi preţuri la limita costurilor proprii de construcţie.

Efervescenţă maximă, nemaiîntâlnită la ediţiile din ultimii 5-6 ani, în Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn): 17 lansări în premieră, recorduri istorice la limita de jos a preţurilor de catalog, oferte cu tot felul de facilităţi incluse, reduceri mai mari sau cel puţin egale cu TVA (5%), dar şi proiecte inedite prin care beneficiarii scapă, practic, de birocraţia şi fiscalitatea aferentă sectorului de construcţii.

Totul, pentru ca vizitatorii să nu plece cu mâna goală de la tIMOn.

Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre reperele pe care n-ar trebui să le rataţi dacă veţi vizita, în acest weekend, Târgul Imobiliar Naţional, deschis joi în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Factura la întreţinere, noua ţintă a expozanţilor

Unul dintre criteriile importante în decizia de cumpărare a locuinţei este cât trebuie plătit la întreţinere într-o lună de iarnă. Expozanţii de la tIMOn au început să ia în considerare şi acest „amănunt“, astfel că – pe lângă preţurile promoţionale – îşi etalează şi performanţele energetice.

RPF Development, spre exemplu, care are ansamblurile Tineretului Residence şi Vitan Residence (ambele în Bucureşti), se prezintă cu costuri de întreţinere la nivelul a 150 de lei pe luna de iarnă, sumă în care este inclus totul – căldură, gaze, apă-canal, gunoi, cheltuieli administrative etc.

„Este posibilă această performanţă, deoarece ansamblurile sunt dotate şi cu panouri solare, iar izolaţia termică este de ultimă generaţie“, ne-a spus reprezentantul dezvoltatorului.

În plus, fiecare bloc are pe acoperiş o grădină şi – poate mai important decât atât, în Bucureşti – locuinţele sunt şi izolate fonic, în interior nu se aud nici zgomotele specifice traficului rutier de afară, dar nici eventualele excese decibelice ale vecinilor.

Preţuri la nivel de costuri

Cât priveşte preţurile de vânzare, expozanţii îi surprind pe vizitatorii obişnuiţi, dar mai ales pe cunoscătorii pieţei. Aceştia din urmă ştiu că, la nivelul construirii, costurile de „producţie“ a locuinţei oscilează între 650 şi 800 de euro/mp. Ei bine, tot între 650 şi 800 de euro/mp sunt şi, la tIMOn, preţurile de vânzare.

Caisului Residence (Fundeni), spre exemplu, afişează preţuri de la 663 euro/mp construit la 810 euro/mp util, cu precizarea că maxima este aferentă unei locuinţe cu posibilitate de mansardare.

Reprezentanţii ansamblului de la Fundeni sunt pentru prima dată expozanţi la tIMOn şi ne spun că au venit tocmai pentru a-şi poziţiona oferta faţă de media pieţei.

Un nou complex din zona Caisului va fi deschis în iunie 2015, spun dezvoltatorii.

Adio, taxe!

Şi taxele contează destul de mult în decizia de cumpărare/construire a unei locuinţe, astfel că expozanţii s-au adaptat şi la această cerinţă.

„Pe perioada târgului tăiem TVA la case“, este campania declanşată de Coldwell Banker, care îşi menţine şi oferta de anul trecut cu „Rabla la case“.

În schimbul unei locuinţe vechi, beneficiarul primeşte una nouă. La tIMOn se mai găsesc şi alţi ofertanţi care reduc – pe perioada târgului – cu 5% (cota de TVA în construcţii) preţurile locuinţelor contractate.

O altă formulă pentru a scăpa de taxe, de data aceasta inedită, este afişată de ATD Dynamic Company, care oferă case pe... roţi.

Acestea – fiind tratate drept construcţii provizorii – nu sunt purtătoare de impozit pe clădiri, deci proprietarul ar urma să plătească doar eventualele avize pentru racordarea la reţelele de utilităţi.

Inedit: bloc cu 5 etaje din... containere

Una dintre curiozităţile pentru care această ediţie a tIMOn va fi memorabilă este oferta Pam Consult Consortium, care aduce în România un bloc de locuinţe făcut din... containere. Iar blocul are 5 (cinci) etaje!

„Un astfel de ansamblu se află acum în Bulgaria, are în total 100 de apartamente cu două camere şi o suprafaţă de 27 mp/apartament. O locuinţă într-un astfel de «ghetou» costă 12.000 de euro“, ne-au spus reprezentanţii organizatorilor tIMOn.

Târgul Imobiliar Naţional a început joi, 16 aprilie, în pavilionul expoziţional din Piaţa Constituţiei din Bucureşti şi va fi deschis până duminică inclusiv, între orele 10.00 şi 20.00, iar intrarea costă 5 lei.


Lansări cât într-un an în prima zi a târgului

Pentru cei care încă mai au impresia că piaţa imobiliară este îngheţată, organizatorii Târgului Imobiliar Naţional au un contraargument imbatabil: într-o singură dimineaţă, în prima zi de târg, au fost lansate nu mai puţin de 17 proiecte imobiliare noi, echivalentul unui an întreg de evoluţie a pieţei.

Aproximativ 2.000 de locuinţe, apartamente şi vile, majoritatea în zonele semicentrală, centrală şi de nord a Bucureştiului, făcând parte din 17 proiecte rezidenţiale în care s-au investit peste 100 de milioane de euro, au fost lansate la tIMOn.

„Investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi.
Cel mai important este faptul că preţurile cu care aceşti dezvoltatori vin pe piaţă sunt aproape identice cu ale apartamentelor vechi din zonele respective“, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul general al tIMOn.

33.000 de euro, o garsonieră nouă

Astfel, o garsonieră nouă în zona Militari-Lujerului costă 33.000 de euro, iar una în Delea Veche are un preţ de 39.900 de euro, ambele egale cu locuinţe similare vechi din aceste zone.

De asemenea, un apartament cu două camere la Unirea este comercializat cu 67.000 de euro, iar unul cu trei camere costă 101.000 de euro.

Printre cele mai importante proiecte lansate la târg se numără cel dezvoltat de grupul Gindi, în parteneriat cu firma Real-Sol, GVI Town. Investiţia se ridică la 20 de milioane de euro, iar complexul va cuprinde 324 de apartamente, dezvoltate în zona Mihai Bravu din Capitală.

Celelalte proiecte noi sunt aduse de Grupul spaniol Hercesa (complexul Vivenda din Titan), Coldwell Banker (Downtown Unirii Apartments, Traian Central Apartments şi Metrocity Academiei), New City Residence (Fundeni, Vitan, Mihai Bravu, Alba Iulia, Zizin şi Dudeşti), Adama, parte a grupului Immofinanz (Evocasa Serenia din Berceni) sau Hoshen Holdings (ansamblul Reveria Pallady 43).

Tot la tIMOn se lansează complexurile Pallady Lofts şi Caisului Residence (Fundeni), precum şi Cartierul Tamisa - un ansamblu de 51 de case aparţinând unui investitor belgian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite