Sute de mii de români vor plăti rate mai mari de mâine
0Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat la 5,98%, de la 5,71%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de bănci pentru trimestrul următor.
Noua valoare de 5,98% pe an este aferentă ultimului trimestru din 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023.
În mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, informează Agerpres.
Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 6,85% pe an, de la 6,84% pe an, joi, conform datelor publicate de Banca Națională.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Pe de altă parte, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,19%, de la 7,18% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,55% de la 7,54%, joi.
Luna trecută, economistul Iancu Guda, director al Coface România, avertiza că IRCC va depăşi ROBOR la sfârşitul trimestrului II - începutul trimestrului III al acestui an.
În opinia acestuia, ROBOR va mai scădea, iar în aceste condiţii IRCC ar putea ajunge la 6,5%, iar ROBOR la 6%.
„Dacă inflaţia se înscrie pe trendul de scădere anticipat în scenariul de bază al Băncii Centrale, ar trebui să vedem un ROBOR de 6% până la sfârşitul anului cel mult", preciza Iancu Guda.