SURPRIZĂ: Principalii beneficiari ai subvenţiilor UE din agricultură nu sunt fermierii!
0Cel mai bine păstrat secret din Uniunea Europeană a fost dezvăluit astăzi. Potrivit France Press, principalii beneficiari ai Politicii Agricole Comune (PAC) nu sunt fermierii, ci instituţiile. În plus, acestea nu au nevoie de fonduri pentru a supravieţui.
Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultură, se luptă cu guverenele pentru a face PAC mai echitabilă. De fapt, obligativitatea ţărilor de a publica lista celor care au primit ajutoare agricole până în 30 aprilie, la miezul nopţii, urmăreşte relansarea dezbaterii privind viitorul acestei politici, căreia îi sunt alocate 55 de miliarde de euro, adică 40% din buget.
"Contribuabilii europeni au dreptul să ştie cum le sunt chelutiţi banii. Numai transparenţa permite îmbunătăţirea gestionării acestor fonduri şi numai astfel putem avea o dezbatere mai bună privind viitorul Politicii Agricole Comune", a subliniat ea.
Germania este singura ţară care nu a dat încă publicităţii lista, după ce au fost introduse mai multe recursuri în mai multe instanţe ale ţării, pentru a denunţa încălcarea normelor privind protecţia datelor personale. Comisia Europeană i-a permis să mai întârzie, dar şi beneficiarii subvenţiilor din această ţară vor fi cunoscuţi în curând.
Franţa a reuşit performanţa de a nu avea nici măcar un agricultor printre cei 24 de beneficiari ai unor subvenţii mai mari de 500.000 de euro. În schimb pe listă se află grupul de produse de lux LVMH, pentru coniac, precum şi alte grupuri industriale agroalimentare.
Agricultorii au împărţit 9,5 din cele 10,3 miliarde acordate Franţei. Ei au primit în medie câte 20.000 de euro pe an - mai puţin de 2.000 de euro pe lună.
Marea Britanie. Cecul obţinut de Margaret Thatcher în 1984, în replică la declaraţia "I want my money back" creşte substanţial veniturile proprietarilor bogaţi de terenuri, în frunte cu regina Elizabeta şi prinţul moştenitor Charles. Şi multinaţionala Nestlé se numără printre beneficiarii importanţi.
În războiului pentru reforma PAC, britanicii vor eliminarea subvenţiilor, fracezii cer menţinerea lor.
"Este o susţinere economică, nu o asistenţă. Vrem o politică agricolă care să continue să însoţească toate sectoarele de producţie, inclusiv a cerealelor", le-a spus la începutul săptămânii ministrul francez al agriculturii Michel Barnier omologilor săi din UE, transmite NewsIn.
Daneza Mariann Fischer Boel, una dintre aliatele Londrei, este în favoarea menţinerea ajutoarelor directe, dar vrea un sistem mai echitabil, mai favorabil micilor agricultori.
"Am obţinut faptul că beneficiarii importanţi plătesc pentru cei mici. Cei care primesc peste 500.000 de euro pe an virează 10% din aceşti bani Fondului pentru dezvoltare rurală, pentru a reechilibra distribuirea ajutoarelor", a explicat vineri purtătorul său de cuvânt, Michael Mann. "Este un început, dar nu o soluţie", a adăugat el.
PAC va fi reformată în 2013. "Prin publicarea acestor liste, sperăm să reuşim să implementăm un sistem mai echilibrat, o politică ce le va permite micilor agricultori să trăiască", a spus el.