Studiu: unul din 3 angajaţi români ar munci „la negru” dacă ar primi „în mână” mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din 3 angajaţi din România ar accepta ca patronul să îl plătească în parte legal şi în parte „la negru”, dacă acest lucru i-ar asigura un venit mai mare „în mână”, arată un studiu realizat recent de Institutul de sondaje IRES şi Institutul de Politici Publice.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă, în cazul în care nu ar fi avut un job şi ar fi căutat unul, ar accepta să aibă un venit mai mare compus dintr-un salariu mai mic în acte completat de un venit la negru decât un salariu integral legal dar mai mic. 34% au răspuns că ar accepta acest lucru, în timp ce 65% ar refuza. Sondajul mai arată că unul din 20 angajaţi lucrează fără contract de muncă.

Deşi tradiţional, românii, conform sondajelor de opinie din ultimii ani, afirmă că sunt îngrijoraţi de pierderea locului de muncă, indicând o apetenţă pentru stabilizarea surselor de venit, în ultima perioadă se observă că aceştia sunt mai dispuşi să-şi completeze veniturile prin contracte de muncă suplimentare celor de bază.

Piaţa forţei de muncă s-a schimbat, atât prin exodul de forţă de muncă cât şi prin comportamentul celor rămaşi în ţară, mult mai deschişi faţă de diversificarea surselor de venit şi, în general, faţă de flexibilizarea condiţiilor de muncă.

De asemenea, unul din 10 angajaţi (12%) din România au astăzi mai mult de un job plătit.

Unul din 5 angajaţi crede în posibilitatea de a îşi pierde locul de muncă în următoarele 6 luni, iar, în ipoteza în care şi l-ar pierde, unul din 4 din angajaţi consideră că nu ar fi uşor să îşi găsească unul cu salariu similar.

Totodată, unul din 5 angajaţi lucrează cel puţin câteva zile pe săptămână şi de la propriul domiciliu iar 7% lucrează în spaţii publice (gară, aeroport, cafenea, ş.a.m.d.). Mai mult, unul din 10 nu lucrează niciodată la sediul angajatorului.

De asemenea, unul din 4 angajaţi au lucrat în cel puţin una dintre noile forme de muncă practicate deja în ţară, formele cele mai frecvente fiind telemunca sau munca mobilă bazată pe TIC (Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţii) respectiv munca ocazională (pagina 16)

Respondenţii consideră că, pentru a avea un job bun, ar avea nevoie de abilităţi în comunicare (81%) şi domeniul IT (71%).

Totodată, 2 din 5 respondenţi sunt de părere că legea actuală a muncii este restrictivă în sensul că descurajează, mai ales din punct de vedere fiscal, practicarea de noi forme de lucru (45% consideră că actuala lege fiscală este restrictivă, nu manifestă flexibilitate pentru a stimula munca, inclusiv munca suplimentară locului de muncă de bază).

IPP Raport Noi Forme de Angajare Final

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite