Studiu: Terenurile care au deja proiecte sunt cele mai căutate din Capitală
0Terenurile care au deja autorizaţii de construire, proiecte sau planuri urbanistice zonale (PUZ) sunt cele mai căutate terenuri din Capitală şi zonele adiacente, apreciază specialiştii companiei de consultanţă imobiliară Regatta Real Estate.
Achiziţia terenului este un moment esenţial pentru cei care urmează să construiască un proiect rezidenţial, de retail, de birouri sau mixt. De preţul terenului şi posibilităţile de dezvoltare depinde preţul final al proiectului. În acelaşi timp, o densitate prea mare a construcţiei poate influenţa negativ calitatea vieţii, pentru cei care vor locui sau vor lucra acolo.
În următorii ani, Bucureştiul va cunoaşte o schimbare socială şi demografică importantă. Au fost deja anunţate proiecte importante de clădiri de birouri atât în nordul Capitalei, cât şi în zonă de centru-vest. La rândul lor, dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale vor construi tot mai multe proiecte destinate clasei medii, cu un amplasament bun şi suprafeţe mai generoase decât până acum.
În acest context, oferta de terenuri disponibile pe piaţă nu este foarte generoasă, mai ales în condiitile în care obţinerea unui PUZ poate dura mai multe luni de zile.
„Interesul pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti este foarte mare, mai ales al dezvoltatorilor şi fondurilor de investiţii străine. Noi identificăm şi oferim cele mai bune terenuri, cu autorizaţii şi PUZ-uri deja obţinute sau realizăm PUZ-uri pentru obţinerea celei mai bune utilizări şi maximizarea potenţialului fiecărui teren. Este o provocare pentru noi să avem toate aceste informaţii, în condiţiile în care Primăriile sunt blocate din cauza indeciziei. Indecizia este legată de situaţia politică din România, iar consecinţă este că oricărei persoane din Primărie îi este frică să semneze orice hârtie. Toţi ne spun să aşteptăm până la alegeri. Totul se tergiversează, ceea ce face foarte rău economiei“, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.
Regatta Real Estate are în portofoliu mai multe terenuri care permit dezvoltarea de proiecte.
Unul dintre aceste terenuri are 1.176 de metri pătraţi, în zona hotelului JW Marriott, cu posibilitatea de a dezvolta un proiect rezidenţial cu 16 etaje cu o suprafaţa totală construită 12.755 de metri pătraţi, la un preţ de 2,5 milioane euro.
Tot în zonă bună se mai află un teren de 42.780 de metri pătraţi, în zona centrului comercial AFI Palace Cotroceni, cu posibilitate de a dezvolta un proiect mixt cu înălţime maximă 14 etaje. Terenul poate fi dezvoltat în mai multe faze sau împărţit în loturi, zonă permiţând circa 120.000 de metri pătraţi construiţi, la 650 de euro pe metru pătrat + TVA.
La 120 de euro pe metru pătrat mai este disponibil un teren de 78.000 de metri pătraţi în zona de sud a Bucureştiului, zonă cu un ritm de dezvoltare foarte rapid în ultimii ani. Terenul se află în apropierea staţiei de metrou Dimitrie Leonida, şi oferă posibilitatea dezvoltării unuiproiect mixt cu înălţime de 4 etaje.
O altă suprafaţă, de 5.400 de metri pătraţi permite dezvoltarea unui proiect în zona Barbu Vacarescu, unde preţul se menţine destul de ridicat, 1.500 de euro pe metru pătrat + TVA.
De asemenenea, în portofoliul Regatta se află şi cel mai mare teren disponibil în acest moment pentru vânzare din România. Este vorba de un teren de 102 hectare situat în Transilvania, cea mai cunoscută şi cea mai vizitată regiune din România. Terenul se află pe malul unui lac, la distanţă relativ egală de Cluj şi Tg-Mureş, oraşe cu aeroporturi internaţionale.