Statul vrea să interzică utilizarea de  antivirus rusesc, inclusiv contractele încheiate cu Kaspersky

0
Publicat:
Ultima actualizare:
orasul viitorului digitalizare

Un draft al unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Digitalizării prevede interzicerea utilizării şi achiziţionării, de către toate instituţiile publice, a soluţiilor de tip antivirus furnizate de specialişti din Federaţia Rusă, în caz contrar acestea riscând amenzi de până la 200.000 de lei.

Proiectul de „Lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei” a fost semnalat de Andrei Nicoară, specialist e-guvernare, pe pagina sa de Facebook şi impune „interzicerea achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor” (din categoria produse de securitate) „provenind din Federaţia Rusă sau aflată sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.”

MCID va produce o „listă nominală privind produsele, serviciile şi entităţile producătoare şi furnizoare interzise.”

„Interdicţia prevăzută la art. 1 produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei, reparaţii pentru prejudiciile suferite de ţara invadată, precum şi cooperarea Federaţiei Ruse cu organismele naţionale şi internaţionale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanităţii.”

Instituţiile care nu renunţă la soluţiile Kaspersky riscă amenzi între 50.000 lei şi 200.000 lei

În 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele şi serviciile de tipul celor prevăzute mai sus vor fi deconectate, respectiv dezinstalate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va face chiar de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale care au instalate pe reţele şi sistemele lor informatice astfel de programe.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va realiza cu sprijinul Ministerului cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Interdicţia este una temporară şi produse efecte pe întreaga durată a invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a aunui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei, reparaţii pentru prejudiciile suferite de ţara invadată, precum şi cooperarea Federaţiei Ruse cu organismele naţionale şi internaţionale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanităţii.

Pentru nerespectarea de către autorităţile şi instituţiile publice a acestor prevederi se instituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 şi 200.000 lei.

fragm

Proiectul a fost pus miercuri în jurul orei 10,00 în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Digitalizării.

„Acest proiect urmează să fie pus în consultare publică în forma finală propusă de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), în aproximativ o oră. La draftul de proiect se vor aduce mici corecturi de formă. Iniţiativa a venit ca urmare a unor informaţii publice conform cărora instituţii publice apeleaza la aceste solutii, inclusiv Primaria Bucureşti şi vine în urma unei analize prin care am constatat că alte state membre UE au luat măsuri similare”, a declarat pentru HotNews.ro Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Redacţia „Adevărul” a cerut o poziţie oficială de la Kaspersky cu privire la acest proiect de lege, la care aşteptăm răspuns.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite