Statul pune în dificultate şi cele mai profitabile companii: Transelectrica a compensat cu greu suprataxele impuse

Statul pune în dificultate şi cele mai profitabile companii: Transelectrica a compensat cu greu suprataxele impuse

Una dintre cele mai profitabile companii de stat, Transelectrica, a anunţat că a reuşit să compenseze suprataxele impuse de Guvern prin OUG 114, dar manifestă în continuare „prudenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor”.

Impactul modificărilor legislative ale anului 2019 privind companiile din sectorul energetice a fost amortizat cu succes în profitul obţinut de CNTEE Transelectrica SA în primul semestru, prin implementarea unei strategii de management prudente şi sustenabile. Astfel, CNTEE Transelectrica SA a obţinut în Semestrul 1 al anului 2019 un profit brut de 35 de milioane de lei, în condiţiile unui profit brut anual bugetat de 20 de milioane de lei.
 
În Semestrul 1 al anului 2019, Transelectrica a înregistrat o îmbunătăţire din  punct de vedere al profitabilităţii cu profit permis, comparativ cu Semestrul 1 al anului 2018. Astfel, pe zona principală a activităţilor de bază – transport şi dispecerizare SEN – în semestrul 1 2019, Compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul EBIT înregistrând o creştere de 23%.
 
”Elementul central al exerciţiului financiar aferent primului semestru al anului 2019 este capacitatea de a planifica prudent şi profesionist activitatea Companiei. Într-un context legislativ în care se simt primele efecte ale unor acte normative care ne reglementează activitatea, cum ar fi OUG 114/2018, estimările echipei de management a Transelectrica au anticipat o definire corectă a elementelor de cost. Impactul de peste 16 milioane de lei, generat din majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2%, a fost anticipat şi atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie.
 
De asemenea, a fost gestionat corespunzător echilibrul între prognoză şi realizat, atât a nivelului fizic, cât şi al costurilor cu achiziţia CPT, situându-ne sub limita bugetată a valorilor alocate pentru S1 2019. Altfel spus, deşi au fost costuri mari pe piaţa de energie, am refăcut echilibrul ajustând nevoile fizice, printr-o bună gestionare a mentenanţei instalaţiilor şi a investiţiilor”, a declarat Marius-Dănuţ CARAŞOL, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
 
Comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani, în Semestrul I al anului 2019 s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor realizate, raportat la sumele bugetate, respectiv 85,8 milioane de lei.
 
În zona activităţilor cu profit zero, în Semestrul 1 din 2019, veniturile Companiei din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziţia serviciilor tehnologice realizate.
 
”Deşi am înregistrat o creştere a veniturilor din transport, am resimţit o scădere a veniturilor din serviciile tehnologice de sistem, ca urmare a diminuării tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, comparativ cu anul 2018. Aplicând o strategie prudentă am realizat în primul trimestru al anului 2019 un profit brut de 40 de milioane de lei, iar în semestrul I un profit brut de 35 milioane de lei, în condiţiile unui profit brut bugetat pentru anul 2019 de 20 de milioane de lei.
 
Chiar şi în acest context, în care profitul realizat în primele 6 luni ne asigură garanţia preluării unor eventuale şocuri din anul 2019, manifestăm în continuare prudenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor, astfel încât la sfârşitul anului aşteptările investitorilor să fie satisfăcute”, a explicat Marius-Dănuţ CARAŞOL, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: