Start la „Noua Casă” de vineri. Care sunt condiţiile, documentele necesare şi modul de accesare a programului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cererile de finanţare pentru programul ”Noua Casă” pot fi depuse la bănci începând de vineri, au transmis, joi, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), precizând că Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţie.

Potrivit sursei citate, plafonul de 1,5 miliarde de lei, aprobat de Guvern, va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a declarat: ”Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care il avem la dispozitie anul acesta, va răspunde solicitarilor a peste 18.000 aplicanţi în program. Având în vedere particularităţile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a uşura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanţie de stat.”

Conform reprezentantului FNGCIMM, programul Noua Casă este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de către Guvernul Romaniei, având în vedere că 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar, sunt accesate prin program. 

Acesta a menţionat că, în timp ce soldul garanţiilor Prima Casă şi Noua Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susţin finanţări de 50 miliarde de lei, rata de default se menţine subunitară, la 0,30%. 

Programul Noua Casă diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

- cu un preţ de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

- cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro - locuinţe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziţionarea unei proprietăţi cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Informaţii complete privind condiţiile de eligibilitate, documentele solicitate şi modul de accesare a programului Noua Casa, ediţia 2021, sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro.

Pentru accesarea facilă a programului, beneficiarii pot consulta Ghidul Noua Casă

În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, “Prima Casă”, şi  “Noua Casă” un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului “Noua Casă”, in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite