Polemică în jurul finanţării celei mai mari moschei din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul total al moscheii se va ridica la 32 de milioane de euro
Costul total al moscheii se va ridica la 32 de milioane de euro

În Franţa a izbucnit o vie polemică după ce oraşul Strasbourg a aprobat alocarea unei subvenţii de 2.500.000 de euro pentru construirea unei moschei care ar urma să fie cea mai mare din Europa. Ceea ce provoacă însă nelinişte este faptul că în spatele acestui proiect se află o organizaţie islamică şi politică foarte apropiată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Recent, preşedintele Erdogan a retras Turcia din Convenţia de la Istanbul, o iniţiativă europeană avînd ca scop crearea unui cadru juridic în fiecare ţară membră astfel încît să poată fi frînate şi eradicate violenţele comise împotriva fetelor şi a femeilor. Retragerea Turciei din această Convenţie este un rezultat al presiunilor exercitate de islamiştii radicali şi de Fraţii musulmani, precum şi de o asociaţie numită Millî Görüs. 

Tot această asociaţie se află şi în spatele proiectului faraonic de la Strasbourg, unde costul total al moscheii se va ridica la 32 de milioane de euro. Executivul de la Paris a reacţionat, prin persoana ministrului de interne Gérald Darmanin, după ce noul primar ecologist Jeanne Barseghian şi-a pus semnătura pe respectiva deblocare de fonduri în vederea construirii moscheii. Asociaţia Millî Görüs duce de fapt o politică anti-republicană în Franţa, de exemplu a refuzat să semneze o cartă privind principiile Islamului francez, altfel spus un angajament în vederea respectării principiilor republicane, a egalităţii între bărbaţi şi femei, a valorilor democraţiei.

moschee strasbourg

 Ministrul de interne Gérald Darmanin a cerut prefecturii de la Strasbourg să sesizeze tribunalul administrativ în această afacere. Finanţarea de către stat a unui asociaţii care nu acceptă regulile republicane în materie de exercitare a unui cult religioas este totuşi un anacronism, dacă nu chiar o dovadă de periculoasă naivitate.

În general, în Franţa, cultele nu pot obţine subvenţii publice, cu excepţia regiunii Alsacia-Moselle unde se perpetuează o excepţie din 1802.  Excepţia privilegia patru culte creştine precum şi cel mozaic, dar primăria de la Strasbourg a decis, din echitate, să-l exitindă şi la cel musulman.

Aceste comentarii intervin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat marţi cu privire la tentativele Turciei de amestec în alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022.

Gerald Darmanin a adăugat că există ''în mod particular la Strasbourg tentative de ingerinţă extrem de puternice în Franţa, în special din partea Turciei''.

Subvenţia de 2,5 milioane de euro pentru construcţia unei moschei într-un cartier popular din Strasbourg reprezintă ''10% din valoarea lucrărilor'', a relevat primăriţa oraşului alsacian, Jeanne Barseghian. Noua moschee ar urma să fie cea mai mare din Uniunea Europeană. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite