Răspunsul mediului de afaceri la proiectul lui Teodorovici privind închisoarea pentru neplata impozitelor: 2.000 de semnături împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediul de afaceri a strâns circa 2.000 de semnături, în numai o săptămână, împotriva proiectului lansat de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor la buget.

Eugen Teodorovici a anunţat recent că „opreşte” proiectul de lege, până va strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri. Ulterior, el s-a răzgândit şi a precizat că proiectul rămâne în Parlament, întrebând ironic „De ce să îl retrag?”.

Mediul de afaceri îi răspunde ministrului Finanţelor anunţând că a strâns 2.000 de semnături electronice care se opun proiectului, în decurs de numai o săptămână, a anunţat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPPMR).

Potrivit lui Jianu, proiectul nu afectează numai mediul de afaceri, ci „legea face referire la toţi românii care realizează venituri: la angajaţi, la nerezidenţi şi la alte naţionalităţi care fac venituri pe teritoriul României”.

Din nefericire, nu numai oamenii de afaceri sunt în pericol de a intra la puşcărie, ci şi cetăţenii şi pensionarii. Florin Jianu preşedintele CNIPMMR

Potrivit Consiliului pentru IMM-uri, există o listă cu peste 20 de impozite care intră sub incidenţa acestui proiect de lege.

Un exemplu este cel al impozitului pe venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

„Dacă scrii o carte, că ai primit că nu ai primit bani, eşti pasibil să scrii alte cărţi, dar în altă parte”, a spus ironic Florin Jianu, făcând referire la faptul că mulţi deţinuţi scriu cărţi în închisoare pentru a-şi reduce pedeapsa.

De asemenea, el a menţionat impozitul pe transferul de proprietate. „Sunt afectaţi părinţii care dau copiilor şi nepoţilor proprietăţi, deoarece impozitul din transferul proprierăţii intră sub incidenţă”, a declarat Jianu.

Un alt exemplu dat de CNIPMMR este cel al impozitelor pe premiile obţinute în România de un nerezident.

CNIPMM a realizat un sondaj în rândul IMM-urilor din România privind oportunitatea introducerii pedepsei penale pentru neplata impozitelor. Circa 71% din companii au răspuns că nu consideră oportună această măsură.

Răspunsurile lor vin chiar şi în contextul în care 44,6% din respondenţi au declarat că măsura nu va avea impact asupra societăţii lor.

IMM-urile susţin însă că întâmpină adesea dificultăţi la reţinerea şi încasarea impozitelor şi contribuţiilor (67,% din respondenţi), iar majoritatea spun că principala dificultate porneşte de la plăţile întârziate care generează de foarte multe ori blocaje financiare. Mai mult, ei subliniază că dificultăţi apar şi din cauza neplăţii la timp a facturilor în contractele de achiziţie publică şi întârzieri mari în plată în relaţia cu instituţiile publice. Printre alte motive menţionate se regăsesc: lipsa lichidităţilor, accesul foarte limitat la credite bancare şi la finanţări şi birocraţia excesivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite