Proiectul Băncii Naţionale de Dezvoltare, în proces de avizare. Florin Cîţu: Va prelua atribuţii de la celelalte companii financiare de stat
0Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, la predarea mandatului de ministru de finanţe, că proiectul legislativ care va duce la înfiinţarea unei noi bănci cu capital de stat, Banca Naţională de Dezvoltare, este în proces de avizare.
Premierul a mai spus că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, va trebui să organizeze un grup de lucru care să găsească soluţii pentru celelalte companii financiare de stat (CEC şi Eximbank – n.r.), dat fiind că noua bancă „va prelua foarte multe din atribuţiile acestor instituţii”, transmite G4media.
România şi-a asumat în faţa partenerilor europeni crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare, o bancă ce va finanţa proiecte realizate din fonduri europene.
Crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare (BND) se regăseşte în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar aceasta ar trebui să poată acorda credite de circa 300 mil. euro anual, începână cu primul semestru (S1) din 2026.
Potrivit datelor Profit.ro, ideea unei bănci de dezvoltare a apărut în proiecte de lege şi programe de guvernare încă din 2015. În 2019 a fost făcut un studiu de fezabilitate de către firma de consultanţă PWC care a arătat că există un deficit de finanţare la nivelul firmelor româneşti de 26 de miliarde de lei, mai ales din cauza capitalizării reduse a firmelor, dar şi a unei abordări conservatoare a băncilor.
Banca Naţională de Dezvoltare (BND) ar urma să acorde finanţări pentru proiecte de infrastructură, întreprinderi mici şi mijlocii, să ofere servicii ce consultanţă şi să aibă calitatea de administrator de Fond al Fondurilor pentru instrumentele financiare europene.
BND ar putea să preia personal de la banca de stat Eximbank, precum şi garanţii şi credite acordate în numele statului în condiţii de piaţă (cu partea aferentă a capitalului social), activitatea de asigurare la export, garanţiile, împrumuturile şi schemele de minimis acordate în contextul pandemiei COVID. Iniţial BND ar urma să aibă 165 de angajaţi. Ţinta BND este de a acorda instrumente financiare de 300 de milioane de lei anual începând cu primul semestru din 2026. Banca ar urma să obţină şi evaluarea pe piloni pentru a putea gestiona fonduri europene.