Ponta: din cei 7 eurocenţi în plus la carburant, Guvernul va da înapoi transportatorilor, trimestrial, câte 4 cenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta.

„Cei cu firmele de transporturi se uită cât costă carburantul în UE. Am stat de vorba cu transportatorii. Dacă mărim cu 7 eurocenţi, pe baza facturii, guvernul le dă o parte din sumă înapoi. Miercuri, adoptăm actul normativ prin care, trimestrial, tot ce se cumpără de către transportatori, adică din cei 7 eurocenţi, 4 îi dă Guvernul înapoi“, a explicat primul ministru la România TV.

El a mai spus că neintroducerea acestei accize va duce la un gol în buget de 1,8 miliarde de lei. 

„Nu sunt de acord că în 2014 să le spunem oamenilor că tăiem toate taxele pentru că la anul vine nota de plată. Dacă aş scoate acciza acum aş avea o gaură în buget de 1,8 miliarde de lei. Asta ar însemna că o iau de undeva. Orice euro care se primeşte de la UE pentru autostradă: dacă ne costă 3 miliarde euro, UE dă doar 75%. Restul se pun de la buget. Ideea de a avea o resursă prin această acciză este singura variantă pentru a avea cu adevărat autostrăzi. Banii toţi se duc în buget. Pot spune: nu mai aplicăm acciza. Şi luăm de undeva 1,8 miliarde, dar trebuie să o punem la anul“, a mai afirmat Ponta.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va intra în vigoare de marţi, 1 aprilie. Aceasta va duce la o creştere a preţului cu 40 bani pe fiecare litru de combustibil consumat în România. Scumpirea va propulsa România în top 10 la costurile cu motorina. La benzină vom sta mai bine, ajungând pe poziţia 21 de pe locul 28 în urma aplicării accizei suplimentare. 

Şoferii care nu ies în afara ţării ar putea să se simtă discriminaţi de măsură, deoarece Guvernul nu le decontează nimic din costul suplimentar.

Mai puteţi citi:

Ioana Petrescu: „Din acciza de 7 eurocenţi se vor colecta două miliarde de lei până la sfârşitul anului”

Ministerul Justiţiei şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au avut obiecţii faţă de proiectul prin care se dorea pedepsirea celor care nu-şi declară în mod corect veniturile, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

UPDATE Ponta: Adoptăm memorandumul cu FMI în condiţiile discutate, Băsescu va semna. Superacciza şi "electorata" nu vor apărea în document

Premierul Victor Ponta  a declarat că l-a anunţat pe preşedintele Traian Băsescu, în discuţia avută înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, că Executivul va adopta memorandumul cu FMI „în condiţiile discutate“, iar şeful statului l-a înştiinţat că va semna documentul.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“

Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite