Noua lege a pensiilor – ipoteze luate în calcul. Cât ar putea fi pensia unui român cu vechime minimă în muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensie punct de pensie carte de munca carnete de munca calcule pensii lista

România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să modifice legea pensiilor, astfel încât să fie eliminate inechităţile din sistem, pensiile minime urmând să crească pentru a depăşi riscul de sărăcie.

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că s-au făcut nişte calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, mai ales că după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

În prezent, legislaţia pentru ieşirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul şi varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. 

Acest lucru ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Dacă se va întâmpla asta, calculul pentru pensia minimă ar fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut, după cum au declarat surse apropiate discuţiilor pentru România Liberă şi Antena 3.

Potrivit acestora, cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul ieşirii la pensie. 

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare. „Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare.

Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Proiectul va mai avea şi alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament în momentul în care propunerea va fi discutată în comisii şi în plen.

Ce prevede PNRR în privinţa sistemului de pensii:

Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.

Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.

Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia.

Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.

Se elimină pensionarea anticipată.

Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).

Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.

Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând o alocare mai diversificată a activelor pentru a creşte investiţiile pe piaţa locală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite